Uutiset

KV-sihteeri Hammar: Hyvää Eurooppapäivää!

shutterstock_619869293


Juhlimme tänä vuonna 100-vuotiasta Suomea. Sata vuotta sitten Suomi eli hyvinkin erilaisessa Euroopassa, ensimmäisen maailmansodan keskellä. Elimme sodan loppuaikoja, jolloin Venäjällä tapahtui vallankumous ja jolloin Euroopan maat olivat jakaantuneet kahtia käyden veristä sotaa hyödyntäen uusia massatuotettuja aseita.

Eurooppa tänä päivänä on hyvin kaukana sadan vuoden takaisesta Euroopasta. Usein kuulee puhetta siitä, miten ennen oli kaikki paremmin. Tämä totta kai riippuu täysin siitä mihin vertaa - ennen, sata vuotta sitten ei ollut.

Ajattelu vanhoista hyvistä ajoista on muovannut länsimaita viime aikoina. Brexitin taustalla olevista syistä yksi oli kaipuu aikoihin, jolloin britit päättivät brittien asioista. Trumpin valinnan taustalla olivat myöskin osittain kaipuu aikoihin, jolloin Yhdysvallat oli riippumaton muista länsimaista. Myös Ranskassa näkyi kaipuu vanhoihin hyviin aikoihin, jolloin ei tarvinnut pelata niin vahvasti yhteisten pelisääntöjen mukaan.

Yhteisiä pelisääntöjä meillä Euroopassa päättää Euroopan unioni. EU:n vastainen liikehdintä nostaa päätään monessa EU maassa ja monella tapaa voi sanoa EU:n olevan eksistentialistisessa kriisissä. EU:n tulevaisuus on vaakalaudalla sen saadessa enemmin kritiikkiä kuin ikinä ennen.

Kritiikkiin on myös syynsä. Jokainen tuntee tapauksen käyrät kurkut ja on varmasti perusteltua sanoa lainsäädännön menevän paikoitellen liian pitkälle. Toisaalta EU tekee monella sektorilla lainsäädäntöä, joka saa kotimaisen lainsäädäntömme näyttämään sirpaleiselta ja hitaammin tulevaisuuden kysymyksiin vastaavalta.

Se miten EU tulee vastaamaan sen saamaan kritiikkiin, tulee muovaamaan vahvasti tulevaisuuttamme myös Suomessa. Suomi on osa Eurooppaa, jossa valtioiden välinen yhteistyö on tarpeen. Tarvitsemme avoimempaa, selkeämpää ja tarkoituksenmukaisempaa päätöksentekoa – liittovaltiokehitys on askeleita liian pitkälle.


Noora Hammar

Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri

noorahammar
Palaa otsikoihin