Uutiset

5.5.1918

suvi36

 

Viime vuonna Suomi vietti itsenäisyyden juhlavuotta. Vuodella 2018 on myös historiansa - tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta maatamme repineestä sisällissodasta.

 

Minulle muistovuosi tarkoittaa erityisesti muistamista siitä, miten Suomi onnistui eheytymään sisällissodan jälkeen. Sisällissota sisälsi raakaa tappamista, rikoksia ihmisyyttä kohtaan, järjetöntä hulluutta jälkipolvien silmissä. Sota vaati yhteensä 36 000 kuolonuhria, teloituksina, vankileireillä, raaoissa taisteluissa. Puhumattakaan henkisistä traumoista ja syvistä juovista, joita sota jätti kansakuntaamme. Miten voi olla, että vain sata vuotta sitten Suomi oli ajautunut tällaiseen tilanteeseen?

 

Kävin katsomassa Tampereen Työväen Teatterissa Tytöt 1918 - näytelmän, joka kertoi sisällissodan tamperelaisesta punaisesta naiskaartista. Nuoria naisia, täynnä elämäniloa ja omia arkisia murheita, yhtäkkiä keskellä suurta historian pyörrettä, joka vei mukanaan ja määritti loppuelämän kohtalon. Yksittäiset ihmiskohtalot, suruineen ja murheineen, auttavat ymmärtämään historiaa. Oli punaisia ja oli valkoisia, mutta oli myös paljon ihmisiä, jotka joutuivat valitsemaan oman puolensa väkisin, ilman vaihtoehtoa puolueettomuudesta.

 

Muistovuosi 2018. Kenen muistoista me puhumme? On tärkeää, että nyt viimeistään meidän sukupolvemme pystyy tarkastelemaan sadan vuoden takaisia tapahtumia objektiivisesti, puolueettomasti ja keskustellen. Oppien erityisesti siitä, miten estämme sen, että kotimaamme ei enää koskaan jakautuisi niin pahasti kuin silloin.

 

Keskusta toimi sata vuotta sitten sisällissodan päätyttyä vahvasti yhteiskunnan eheytymisen puolesta. Kyösti Kallion sata vuotta sitten lausumia sanoja kannattaa jokaisen meistä kantaa sisimmässään poliittisessa ajattelussaan.

 

”Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä.”

 

Kallion sanat ovat merkityksellisiä edelleen. Emme saa koskaan unohtaa niiden merkitystä. Eriarvoisuuden ehkäisy ei ole pehmeää politiikkaa, vaan politiikan ja yhteiskunnan kovinta ydintä.
Suvi Mäkeläinen

Puheenjohtaja

Suomen KeskustanuoretPalaa otsikoihin