Uutiset

Blogi: Kuntavaaleista nuorten vallankumous?

kuntavaalit


Sunnuntaina käydään historialliset kuntavaalit. Seuraavan vaalikauden aikana kuntien tehtäväkenttä muuttuu merkittävästi, kun sote-palvelut siirtyvät maakunnan harteille. Kuntien talous ja asema muokataan uuteen uskoon, ja siinä tehtävät valinnat vaikuttavat kymmenien vuosien päähän. Kuntakentän keskiöön siirtyvät koulutus, vapaa-aikatoimi, kulttuuri ja kaavoitus.

Ketkä näistä asioista kuntalaisten puolesta oikein päättävät? Kuntavaaleissa valitut valtuutetut, tietenkin. Valtuutettujen keski-ikä on 54,5 vuotta, ja nuorten edustus on paikoittain hälyttävän alhaalla. Kokemustakin tarvitaan, mutta sen rinnalle kaivataan nuorta näkemystä ja intoa paneutua käsiteltäviin asioihin – ja taitoa viestiä nuorille tärkeistä päätöksistä, nuorten kielellä ja nuorten käyttämillä välineillä.  

Suomen vaalitapa, jossa äänestetään puolueen lisäksi henkilöä, antaa äänestäjälle valtaa myös puolueiden sisäisiin voimasuhteisiin. Äänestämällä nuorta ehdokasta voit olla vauhdittamassa puolueen uusiutumista ja vaikuttaa niihin painotuksiin, joista puolue pitää ääntä. Myös puolueiden sisällä on eroja, ja siksi ei olekaan yhdentekevää, mitä puolueen ehdokasta päättää äänestää.

Ehdokasasettelu näissä kuntavaaleissa ei lupaa hyvää – nuorten ehdokkaiden määrä on alhaisin 20 vuoteen, kun taas eläkeläisehdokkaiden määrä on ollut jatkuvassa nousussa vaaleista toiseen. Nuorten äänestysaktiivisuus taas on ollut huolestuttavan alhaista.

Vaalit kuitenkin ratkaistaan aina äänestämällä, eikä yhtään ääntä ole vielä laskettu. Nyt meillä onkin mahdollisuus tehdä muutosta, ja vaatia valtuustoilta tulevaisuuteen katsovaa ja nuoret mukaan ottavaa politiikkaa. Keskustalla on lähes 700 nuorta ehdokasta, jotka palavat halusta päästä tekemään töitä kotikuntansa puolesta, ja he tarvitsevat nyt äänestäjien tukea päästäkseen toteuttamaan tavoitteitaan. 

Haluatko sinä, että kuntasi päätöksentekoon saadaan nuoria tuomaan uutta näkökulmaa? Nyt on sinun hetkesi vaikuttaa. Lähdetään sunnuntaina joukoin äänestyspaikoille ja tehdään nuorten vallankumous!

Antti Grönlund

Keskustanuorten varapuheenjohtaja


Palaa otsikoihin