Uutiset

Hinnalla millä hyvänsä - kannattaako Espanjan strategia?

Kansainvälisen kentän yksi polttavimmista puheenaiheista kotikentällä Euroopassa on ollut itsenäisyydestään äänestystä suunnitteleva Katalonia. Espanjan osana oleminen on ollut kaikkea muuta kuin kivutonta ja muistot Francon hallinnon vainoista ovat vieläkin lähimuistissa. Itsenäistyminen on ollut itsehallinnollisen alueen monen asukkaan haaveena jo pitkään ja askel näiden asukkaiden määrän kartoittamiseen on otettu: lokakuussa on suunniteltu pidettävän kansanäänestyksen itsenäistymisestä.

Kansanäänestys on vastoin Espanjan perustuslakia perustuslakituomioistuimen tulkinnan mukaan ja sisäministeri onkin ilmoittanut, että äänestys tullaan estämään hinnalla millä hyvänsä. Espanjan intresseissä ei suinkaan ole taloudellisesti varakkaan alueen itsenäistyminen omaksi valtiokseen ja maan alueellisen tasapainon järkyttäminen. Katalonia tuo pöytään viidenneksen Espanjan taloudesta, neljänneksen viennistä, puolet uusista startup investoinneista ja hyviä urheilijoita mukaan lukien menestyksekkään jalkapallojoukkueen.

On ymmärrettävää, että Espanja haluaisi pitää Katalonian osanaan. On kuitenkin eri asia pelaako Espanja korttinsa tällä hetkellä hyvin tämän tavoitteen saavuttaakseen. Vielä muutama kuukausi sitten katalonialaisista vain noin 40 prosenttia oli itsenäistymisen kannalla enemmistön ollessa sitä vastaan. Kuitenkin Espanjan strategia ”hinnalla millä hyvänsä” - kiristäen ja pakkokeinoin estää äänestys -  pelaa herkästi vastapuolen pussiin maan näyttäessä pahimmat puolensa katalonialaisten silmissä.

Nurkkaan ahdistettu Katalonia ei luovuta, vaan taistelee vahvemmin äänestyksen ja itsenäistymisen puolesta.


Noora Hammar

Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri

Noora.hammar@windowslive.com


Palaa otsikoihin