Uutiset

23.5.2017 8.27

Istuvan hallituksen tulee pidentää isyysvapaata vähintään kuukaudella

_MG_4046

Keskustanuoret vaatii hallitusta uudistamaan vanhempainvapaajärjestelmää. Ensimmäisenä hallituksen tulee kasvattaa isien vanhempainvapaiden määrää vähintään yhdellä kuukaudella.  


On huomioitava, että Suomi on jo nyt vanhempainvapaiden jaossa vanhanaikainen ja jämähtänyt menneeseen. Esimerkiksi Euroopan komission uuden esityksen* mukaan isien vanhempainvapaan tulisi olla EU-alueella minimissään neljä kuukautta. Nykyisin isien osuus vanhempainvapaista on Suomessa vain yhdeksän viikkoa.


Isien rooli perheiden arjessa jää vielä riittämättömäksi. Isyysvapaata vanhempainvapaakauden jälkeen käyttää edelleen vain alle puolet isistä. Kotihoidon tukea nostaa lähes aina äiti (97 %) kuten myös osittaisen hoitovapaan tukea (THL). Siksi Keskustanuoret ehdottaa myös verovähennyskannustinta perheille, joissa vanhempainvapaat jaetaan tasa-arvoisesti puolisoiden välillä.


Keskustanuorten mielestä hallituksella tulisi rohkeutta ajaa perhevapaakantojaan todeksi tällä hallituskaudella Keskustan johdolla. Keskustanuoret haluavat, että kesällä aloittava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ottaa asian hoitaakseen. Myös kansanliike keskusta on esittänyt isille kiintiöitetyn osuuden pidentämistä vanhempainvapaiden tasaisemman jakautumisen tukemiseksi.Lisätietoja:

Keskustanuorten puheenjohtaja

Hilkka Kemppi, hilkka.kemppi@keskustanuoret.fi, 050-3846820


Poliittinen suunnittelija

Vilhartti Hanhilahti, vilhartti.hanhilahti@keskustanuoret.fi


*Komission esitys: https://docs.google.com/document/d/1VYVnewx5OW5x28mwxpKE9u5jI_43Zsd6dkMxL4LRJys/edit?usp=sharingPalaa otsikoihin