Uutiset

9.6.2017 11.35

Kemppi:Vammaisten koulunkäynti on ihmisoikeus – tulkkauspalvelu ja koulupaikat tulee turvata

tulkkauspalvelut

Erityisen tuen tarpeessa olevien koulutuspalveluihin tulee tehdä muutoksia, jotta tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä toteutuu. Tulkkauspalvelut tulee turvata kuuroille ja ammatillisen koulutuksen reformiin tarvitaan lupaus erityistarpeessa olevien koulutuspaikoista ja riittävästä tuesta. On tärkeää, että peruskoulutuksen jälkeen nuoret voivat hakeutua tarpeidensa mukaan opiskelemaan niin lukioon, kuin ammatilliseen perustutkintoonkin.

Maanantaina päättynyt Kelan vammaisten tulkkauspalveluiden kilpailutus uhmaa YK:n vammaissopimusta. Kelan yksipuolisesti määrittelemä uusi palvelukuvaus tulee vaikeuttamaan tulkkien saamista entisestään. Kelan tulkkivälityksellä ei ole ollut keinoja löytää sopivia tulkkeja. Nyt Kela kiristää ehtoja niin paljon, ettei tulkkien työnteko ole enää kannattavaa. Tulkkien työmatka-aikaa ei enää korvata eikä viime hetkellä peruuntunutta tulkkausta. Tulkkauspalveluiden järjestäminen siirrettiin kunnilta Kelalle vuonna 2010.

Suomi on ollut mallimaa vammaisten ja viittomakielisten oikeuksissa ja sellaisena sen tulee säilyäkin. Kaikilla tulee olla mahdollista kouluttautua niin pitkälle kun omat rahkeet riittävät. Erityistä tukea tarvitsevien koulutus tulee turvata niin ammatillisen koulutuksen reformissa kuin kelan tulkkipalveluissakin.


Lisätietoja:

Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi,

hilkka.kemppi@keskustanuoret.fi, 050-3846820


Palaa otsikoihin