kenubiili

Kenubiili

Keskustanuoret kiertävät kaikki manner-Suomen kunnat talven aikana, ennen kuntavaaleja, uudella ja entistäkin ehommalla kampanja-autollaan, Kenubiili 2.0:lla. Kunhan auto valmistuu, löydät tältä sivulta tiedot uuden auton ominaisuuksista sekä kalenterin, josta selviää milloin voit nähdä Kenubiilin omalla paikkakunnallasi.

Kenubiili 1.0.

Alkuperäinen Kenubiili lanseerattiin eduskuntavaalien 2015 alla.  Sen pohjana oli 80-luvun Volkswagen LT-mallinen, suurehko pakettiauto. Autoon oli asennettu aurinkopaneeleita, tuulivoimala sekä sähköä tuottava kuntopyörä, ja auton viesti oli selkeästi uusiutuvan energian puolella. Pieni ongelma oli kuitenkin, että auto itsessään ei ollut kovinkaan ympäristöystävällinen: auton perästä nousi varsinkin loppua kohden sankka, musta savu. Kenubiilin tarina päättyi marraskuussa 2015 pienimuotoiseen tulipaloon ja täydelliseen liikennekelvottomuuteen.

”Anteeksi kun savutan - minusta tulee isona biokaasuauto”

Kenubiili 1.0 oli hankkeena inspiroiva, mutta sen pohjana käytetty auto ei ollut vain riittävän luotettava pitkäaikaiseen käyttöön. Uusiutuvien energiamuotojen puolesta oli syytä jatkaa kampanjointia, ja auto itsessään toimi erinomaisesti kampanjatyön tukikohtana.

Ajatus Kenubiili 2.0:n rakentamisesta heräsi hiljalleen keväällä 2016, mutta rahaa uuden autoprojektin toteuttamiseen ei ollut varattu. Jo alkuperäisen Kenubiilin aikana oli haaveiltu kampanja-autosta, joka myös liikkumisvälineenä olisi ympäristöystävällinen. Mustan savun anteeksipyytämiseksi oli luvattu rakentaa tulevaisuuden ympäristöystävällinen auto – siis biokaasuauto.

Kenubiili tulee taas!

Koska rahaa hankkeen toteuttamiseen ei ollut, päätettiin kääntyä alkuperäistä Kenubiiliä rakastaneiden puolueaktiivien puoleen. Uusi Kenubiili herätti Keskustan puoluekokouksessa Seinäjoella kesäkuussa 2016 innostusta, ja uuden autohankkeen puolesta hankittiin kannatuspinssejä, osuuskirjoja sekä nimikoituja laattoja uuden Kenubiilin sisäpinnalle. Lahjoittipa muun pohjoispohjalainen insinöörikin 10 prosenttia kuukausipalkastaan hankkeen tukemiseen. Syksyllä varat uuden autohankkeen toteuttamiseksi saatiin kasaan.

Mitä Kenubiili 2.0 pitää sisällään?

Lokakuussa löydettiin lopulta, tarkan etsinnän jälkeen, soveltuva autoyksilö Kenubiili 2.0:n pohjaksi. Vuosimallia 2008 Mercedes-Benz Vito esiteltiin Keskustanuorten liittokokouksessa Kokkolassa. Uudenkarhea menopeli muistuttaa joiltain osin edeltäjäänsä, mutta on kaikin puolin päivitetty versio. Tällä hetkellä Kenubiili 2.0 on niin sanotusti telakalla, eli siihen asennettaan tarvittavia härveleitä ja vimpaimia, jotta se voisi ylpeästi täyttää alkuperäisen Kenubiilin saappaat päästessään vaalikentillä. Autoon tullaan asentamaan ainakin biokaasulaitteisto, kotimaisesta puusta käsin rakennettu sisusta sekä alkuperäisen auton tyyliä kunnioittavat, persoonalliset teippaukset.

Mitä muuta Kenubiili 2.0 ehdottomasti tarvitsee? Kerro ideasi suoraan Kenubiilistä vastaavalle varapuheenjohtajalle, Janne Kallungille (janne.kallunki@keskustanuoret.fi.).