Uutiset

7.6.2017 10.20

Keskustanuoret: Lemmikkien ja tuotantoeläinten suojelu kuntoon - Isot lemmikit eivät kuulu pieneen asuntoon!

EllaEläinsuojelija

Keskustanuoret kannustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää tekemään rohkean ja tulevaisuuteen katsovan uuden eläinsuojelulain.Uuden eläinsuojelulain luonnos tulee lausuntokierrokselle näinä päivinä. Edellisestä lakiuudistuksesta on yli 20 vuotta, joten nyt on ajateltava vähintään yhtä kauas tulevaisuuteen. Suomi on jäänyt auttamattomasti jälkeen muista pohjoismaista eläinsuojelulainsäädännössä.

Suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että kuluttajat luottavat kotimaisten elintarvikkeiden laatuun ja eettisyyteen. Eläintensuojelussa on otettava huomioon kokonaisuus; tuottajien ja eläintenhoitajien hyvinvointi parantaa eläinten hyvinvointia. Eläinten hyvinvointia kohentaviin lakiuudistuksiin on tarpeen vaatiessa sisällytettävä joustavat siirtymäajat, mikäli tuottajalla on siihen pakottava tarve.

- Keskustanuoret korostaa ihmisen ja eläimen välisen suhteen tasapainoa. Eläinten hyvinvointi lisää ihmisten hyvinvointia, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Liina Tiusanen muistuttaa.

Eläinten hyvinvointi on suomalaisille tutkitusti tärkeää. Vuonna 2016 julkaistun Eurobarometrin mukaan 99 prosenttia suomalaisista pitää eläinten hyvinvointia tärkeänä ja 90 prosenttia on sitä mieltä, että tuotantoeläimet tarvitsevat nykyistä parempaa suojelua.

Sekä tuotantoeläimille että lemmikeille tulee taata mahdollisuus mahdollisimman lajityypilliseen käyttäytymiseen. Keskustanuoret näkee, että taloudellinen toiminta ei saa koskaan perustua eläinten huonoon kohteluun.

Keskustanuoret vaatii uuteen eläinsuojelulakiin seuraavia uudistuksia:

- Isokokoisten lemmikkieläinten pito tulee kieltää neliömäärältään liian pienissä asunnoissa.

- Tuotantoeläinten mahdollisuuksia liikkua vapaammin tulee edistää. Uudet investointituet on kohdistettava ainoastaan pihattonavetoille.

- Tiineytys- ja porsitushäkit tulee korvata laajemmilla karsinoilla. 

- Kivuliaissa toimenpiteissä, kuten vasikoiden nupoutuksessa ja karjuporsaiden kastraatiossa tulee aina käyttää kivunlievitystä. 

- Turkiseläimille on taattava jatkuva vedensaanti. 

 

Lisätiedot:

Liina Tiusanen

varapuheenjohtaja

0509179653

 

Vilhartti Hanhilahti

poliittinen suunnittelija

0503897258

 

Keskustanuorten eläinpoliittinen ohjelma:

http://keskustanuoret.fi/files/366/elainpoliittinennettiin.pdf
Palaa otsikoihin