Uutiset

Keskustanuoret ovat huolissaan Espanjassa mylläävästä tilanteesta

IMG_1414

Keskustanuorten liittokokouksen kannanotto 29.10.2017:

Katalonian itsenäistymispyrkimykset ja Espanjan rajut vastaiskut ovat tuoneet Katalonian ongelmat EU:n pohjoisimpiin nurkkiin asti.


Katalonian ja Espanjan välinen tilanne on ollut haastava jo pitkään, eikä molempia osapuolia tyydyttävää tasa-painoa ole hallintojen välille syntynyt. Katalonia on yrittänyt aikaisemminkin viimeisen sadan vuoden aikana itsenäistyä ilman, että Espanja on tunnustanut maan julistusta. Läpi historian leikkaavat haavat alueiden välisissä suhteissa näkyvät yhä.


Itsenäisyys onkin pysynyt katalonialaisten huulilla näihin päiviin asti, noin 80% katalonialaisista haluaa mahdollisuuden laillisesti äänestää itsenäisyydestään. Kansanäänestys on kuitenkin vastoin Espanjan perustuslakia perustuslakituomioistuimen tulkinnan mukaan ja niinpä itsenäistymistä kannattava kansanäänestys on lainvastainen, eikä tätä seurannut itsenäiseksi julistaminen ole Espanjan hallinnon silmissä hyväksyttävissä.


Itsenäisyyden puolesta äänesti kaikkiaan vain noin 40% katalonialaisista ja Espanjan vahvojen voimakeinojen käyttö on oletettavasti heijastunut äänestystulokseen ja äänestyspaikalle menneisiin ihmisiin.


Äänestyksen edustettavuuden ohella Espanjan intresseissä ei suinkaan ole taloudellisesti varakkaan alueen itsenäistyminen omaksi valtiokseen ja maan alueellisen tasapainon järkyttäminen. Katalonia tuo pöytään viidenneksen Espanjan taloudesta, neljänneksen viennistä ja esimerkiksi puolet uusista startup investoinneista. Lisäksi riskinä on, että myös muut alueet kuten Baskimaa haluaisivat itsenäisyyden Espanjasta.


Satavuotiasta itsenäisyyttä juhlivan kansan on helppo samaistua Katalonian pyrkimyksiin. Espanjan viimeaikaiset toimet katalonian johtoa ja kansanäänestystä kohtaan ovat olleet pöyristyttäviä. Väkivalloin ja pakkokeinoin Espanja rikkoo vähäisetkin mahdollisuudet avoimelle keskustelulle. Keskustelu on kuitenkin ainoa oikea keino.


Keskustanuorten historia sillanrakentajana ja suomalaisten tunnetut neuvottelutaidot kriiseissä suorastaan edellyttävät sopuisen ratkaisun etsimistä. Keskustanuoret vaativatkin, että Espanja ja Katalonia avaavat keskusteluyhteyden ja istuvat saman pöydän ääreen.


Lisätiedot:


Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen, puh. 045-1134194, e-mail. suvi.makelainen@keskustanuoret.fi


Palaa otsikoihin