Uutiset

Mikromuovi ei kuulu luontoon

maailmanluontopäivä

Tänään 3. maaliskuuta vietetään YK:n julistamaa maailman luontopäivää. Luonto on tärkeä osa meitä ja olemme Suomessa eläneet ja hakeneet voimaa aina luonnosta. Maailman luontopäivän ajatuksena on tuoda esille luonnon monimuotoisuutta, mutta ennen kaikkea myös sen haavoittuvuutta.

Yksi suurimmista puhtaan luonnon uhkista on nykyisen kulutusyhteiskunnan aiheuttama muovijäte. Vastavoimana on järjestetty erilaisia kampanjoita, joissa muovin käyttöä on pyritty vähentämään, esimerkiksi nyt käynnissä oleva Muoviton maaliskuu. Mikromuoveista puhutaan yhä enemmän mutta keskustelua käydään edelleen liian vähän. Keskustanuoret hyväksyivät syksyllä liittokokouksessaan aloitteen mikromuovien kieltämisestä kosmetiikkatuotteissa.

Tietoisuus öljypohjaisten muovien ja mikromuovien haittavaikutuksista lisääntyy jatkuvasti. Mikromuovi sitoo ja sisältää myrkkyjä sekä raskasmetalleja, jotka ovat haitallisia meidän jokaisen terveydelle sekä luonnolle. Haluammeko todella tuhota luonnon ja terveytemme mikromuoveilla joiden kaikkia haittavaikutuksia ei vielä edes tiedetä muun muassa kosmetiikan vuoksi? Mikromuovit eivät poistu vedestä vedenpuhdistamoissa ja näin ihmisten aiheuttamat mikromuovit leviävät luontoon ja sieltä ihmisten ja eläinten elimistöihin ravinnon kautta.

Yksi merkittävä askel puhtaamman luonnon puolesta olisi mikromuovien käytön kieltäminen kosmetiikassa. Valkeammat hampaat tai kiiltävämmät hiukset eivät voi mennä terveemmän ympäristön edelle. Mikromuovia sisältävät kosmetiikkatuotteet on jo kielletty muun muassa Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa, mutta Suomessa vain Joutsen-merkityissä kosmetiikkatuotteissa. Meidän pitää ottaa asia vakavasti ja kieltää mikromuovien käyttö kaikissa Suomessa myytävissä ja valmistettavissa kosmetiikkatuotteissa. Puhdas luonto kiittää.

Me ihmiset aiheutamme valtavan määrän muovijätettä ja jokainen meistä voi vaikuttaa omalla ostos- ja kulutuskäyttäytymisellä mikromuovien ja muovien määrään. Levittämällä tietoa ja muuttamalla askel askeleelta omia kulutustottumuksia kohti ympäristöystävällisempiä valintoja, pidämme luonnon puhtaana myös tuleville sukupolville.

Vastuullisia valintoja ja hyvää maailman luontopäivää!

 


Reetta Paukkunen

Varapuheenjohtaja

Suomen KeskustanuoretPalaa otsikoihin