Uutiset

Onni ei lopu jakamalla

Arvoisa lukija, haluan toivottaa sinulle erittäin hyvää tiistaita. Tänään on nimittäin sekä laskiaistiistai, suomalaisen kulttuurin päivä, että kalevalanpäivä. Tavallista enemmän syitä juhlaan siis!

Kulttuurin päivän kunniaksi totean, että sietäisi olla ylpeä. Kulttuurissamme on vaikka mitä hienoa, kuten erilaisia ruokia, tapa saunoa ja sisukas asenne, jolla mennään lopulta läpi harmaan kiven. Kansalliseepoksemme Kalevala on epiikkaa, joka on vähintään skandinaavisten jumaltarujen tai kreikan mytologian tasoista sankaritarinaa. Kulttuurimme on niin arvokasta, että siitä on vientiin; esimerkiksi äitiyspakkauksen periaate ja monet taiteelliset osaajat, kuten säveltäjä Kaija Saariaho ja kirjailija Salla Simukka (jonka Lumikki – trilogiasta aiotaan tehdä Hollywood-elokuva) ovat olleet kuumaa kamaa viime vuosina.

Suomen kielikin on suuri rikkaus, ja siksi haluan korostaa äskeisestä kappaleesta erästä asiaa. Sanoin sietäisi olla ylpeä. Kertoo paljon kulttuuristamme, että valitsin sanan tarkoituksella ilmaisemaan mahdollisuutta. Ei ole pakko olla, mutta voi. Vaikka kulttuuriimme kuuluu vaatimattomuus usein liiallisuuksiin asti, pitäisi ja pitää ottaa välillä itseään niskasta kiinni. Pitää olla ylpeitä siitä, millaisesta kulttuurista tulemme, miten rikas kielemme on, edes vuosisataisen kotimaamme vuoksi. Pienet muutokset tulevat silti joskus tarpeeseen. Eivät ne sulje perinteitä pois.

Suomikin muuttuu ajan saatossa. Muutos näkyy myös kuntavaaleissa. Keskustanuoret haluavat raikastaa kulttuuripuolenkin raameja. Kuntavisiossamme esimerkiksi kirjastot ovat paitsi lainaamoita, myös monitoimitiloja muuta sivistystä varten. Kulttuuripalveluita ei niiden laajuuden takia tahdota unohtaa, koska esimerkiksi harrastuksena ne täyttävät melkein kaikkia ihmisen tarpeita.

Se, että ihminen voi harrastaa jotain, mikä tekee hänet onnelliseksi, tai hoitaa työtehtäviään uuden ajan kirjaston etätyöpisteen avulla, ei vie toisilta onnea. Vaikka kalevalainen onnikäsitys onkin, että onnea on vain rajallinen määrä, eikä sitä riitä jaettavaksi, Keskustanuoret eivät siihen usko. Sinunkaan, rakas lukija, ei pitäisi. Tälläkin viikolla keskustanuoret jakavat onnestaan, sinunkin vaikutuspiirissäsi. Menossa on ainakin #100päivä-kampanja, jossa aktiivit antavat resursseistaan päiviä vapaaehtoistyölle. Siihenkään käytetyt tunnit eivät ole meiltä pois, päinvastoin.

Tänään on Sisun ja Onnin nimipäivä. Lukija, ole sisukkaampi tästä lähtien, äläkä usko onnen rajallisuuteen. Usko mieluummin, että toisen onni on onneasi. Ainakin itse tulen onnelliseksi, jos sinäkin olet. Onneni ei lopu jakamalla. Kulttuuri kokee joskus terveitä muutoksia, olkoon tämä asenteenpäivitys sellainen. 

Kaisa Oinas-Panuma

Liittohallituksen jäsen


Palaa otsikoihin