Uutiset

Puheenjohtaja Kemppi: Kansalaispalvelus kaikille - sukupuolesta riippumatta

KANNANOTTO 3.7.2017

Puheenjohtaja Kemppi: Kansalaispalvelus kaikille – sukupuolesta riippumatta

Tänään eri puolilla Suomea varuskuntien porteista astuu jälleen uusi saapumiserä varusmiehiä. Koko ikäluokkaa velvollisuus ei kuitenkaan koske. Vaikka vapaaehtoinen palvelus on ollut naisille mahdollista yli 20 vuoden ajan, naisten osuus varusmiehistä on edelleen marginaalinen.

Asevelvollisuuden rajoittaminen vain yhteen sukupuoleen on aikansa elänyttä. Sukupuoli ei määritä henkilön soveltuvuutta maanpuolustuksen tehtäviin. Siksi tarvitaan sukupuolineutraalia kansalaispalvelusta.

 - Kannatan yleistä ja yhtäläistä kansalaispalvelusta, jossa kaikki ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla. Kansalaispalvelus ei automaattisesti tarkoittaisi aseellista palvelusta Puolustusvoimissa, vaan myös tapoja osallistua Suomen turvallisuuden rakentamiseen on kyettävä monipuolistamaan. Sukupuoli ei kuitenkaan saa olla ratkaiseva tekijä tehtävää määritettäessä, linjaa puheenjohtaja Kemppi.

Koko sukupolven kattavien kutsuntojen avulla tulisi valikoida parhaiten sopivat ja motivoituneimmat henkilöt sukupuolesta riippumatta kuhunkin tehtävään. Koko ikäluokan osaaminen saadaan käyttöön luomalla lisää erilaisia tapoja suorittaa kansalaispalvelus. Erityisesti aseettomia, siviilikriisinhallinnan tehtäviä on kehitettävä voimakkaasti, jotta sopiva tehtävä löytyisi kaikille.

Keskustanuoret työstävät parhaillaan omaa mallia sukupuolineutraalista kansalaispalvelusta. Malli julkaistaan syksyllä.Lisätietoja:

Hilkka Kemppi

Puheenjohtaja

 Suomen Keskustanuoret

 

hilkka.kemppi@keskustanuoret.fi

+358 50 384 6820


Palaa otsikoihin