Uutiset

Suomiko todella edelläkävijä maa?

maapallot2

Tänään Suomessa vietetään ylikulutuspäivää eli luonnonvarojen kulutuksemme ylittää maapallon laskennallisen kantokyvyn. Törmään usein ympäristöön liittyvissä keskusteluissa ajatukseen siitä, että suomalaiset elävät jo todella ilmastoa ajatellen ja että meidän toimilla ei ole mitään merkitystä. Tosi asia on kuitenkin se, että Suomessa ylikulutuspäivää vietetään jo noin neljä kuukautta ennen maailmanlaajuista ylikulutuspäivää. 


Suurimmat syyt luonnonvarojen nopeaan kulumiseen löytyvät energian- ja ruoantuotannosta sekä liikenteestä. Ministeri Tiilikainen on väläyttänyt tavoitetta hiilineutraalista yhteiskunnasta vuoteen 2045 mennessä. Meidän ei tule tyytyä tuohon tavoitteeseen vaan on ajateltava kunnianhimoisemmin. 


On meidän jokaisen vastuulla huolehtia maapallon kantokyvystä ja yksi askel olisi tavoitella hiilineutraaleja maakuntia heti maakuntien alusta asti. Jokaisen maakunnan päätöksien ja tavoitteiden tulee olla ympäristön kannalta kestävät heti ja tavoitteet täytyy uskaltaa asettaa korkealle.  

Meillä kuluttajilla taasen on vastuu siitä, että olemme tietoisia omista kulutusvalinnoistamme ja pyrimme vähentämään kulutusta. Pieniä asioita on esimerkiksi valita ostettava sähkö niin, että se on tuotettu kestävällä tavalla, suosia julkisia tai käyttää yhteiskyytejä sekä muuttaa ruokatottumukset ekologisesti kestävämmiksi. Jokaisen valinnoilla on siis merkitystä, emmekä voi hyvällä omallatunnolla väittää olevamme edelläkävijöitä niin kauan, kuin meidän suomalaisten elämäntyylillä maapalloja tarvittaisiin 3,6 kappaletta. 


Reetta Junttila


Keskustanuorten varapuheenjohtaja


Palaa otsikoihin