Uutiset

Valtuuskunta: Oman mielenterveyden hoitamisesta uusi normaali

valtuuskunta


Me Keskustanuoret pidämme mielenterveyspalveluita luontevana osana ihmisen elämää hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitäjänä. Yhteiskuntana tarvitsemme enemmän avointa keskustelua ja tuomitsemisvapaata suhtautumista. Oman mielenterveyden hoitamisesta on tehtävä uusi normaali.

 

Konkreettisena toimenpiteenä vaadimme, että jokaisen yläkoululaisen sekä toisen asteen opiskelijan olisi käytävä kerran vuodessa koulupsykologin vastaanotolla. Koska kynnys hakeutua vastaanotolle on liian korkea, säännöllinen vuosittainen käynti mahdollistaisi leimautumisesta vapaan ilmapiirin tapaamisille. Vuosittainen tapaaminen kasvattaisi nuoret käsittelemään tunteitaan avoimemmin ja siten mahdollistaisi palvelun piiriin hakeutumisen riittävän ajoissa mikäli tarvetta ilmenee. Tapaaminen olisi myös ennaltaehkäisevää työtä, sillä se mahdollistaa haasteiden havaitsemisen ajoissa.

 

Suomi on arvioitu maailman onnellisimmaksi maaksi, mutta olemme myös itsemurhatilastojen kärkipäässä. Mielenterveyden ongelmat ovat alati kasvava haaste. Huolestuttavaa on, että esimerkiksi jaksamisongelmat alkavat yhä nuorempana. Nuorista jopa 20–25 prosenttia kärsii jostakin mielenterveyden häiriöstä. Apua haetaan usein liian myöhään, koska pelko leimautumisesta on liian suuri. Sen lisäksi, että tarjoamme matalan kynnyksen palveluita, meidän tulee muuttaa yhteiskuntamme ilmapiiriä, kulttuuria ja suhtautumista suhteessa mielenterveysongelmiin.

 

Suomi ei ole kunnossa, ennen kuin Suomessa myös voidaan hyvin. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa kynnykseen hakeutua mielenterveyspalveluiden piiriin. Ei tuomita ketään, vaan luodaan hyväksyvää ilmapiiriä.

 

Lisätietoja

Reetta Junttila
Varapuheenjohtaja

Suomen Keskustanuoret

 

reetta.junttila@keskustanuoret.fi

+358503846820


Palaa otsikoihin