Etelä-Pohjanmaan uutiset

31.1.2018 13.27

Herätys, SAK!Onko ay-liikkeen toiminnan aika ajanut ohitse? Missä liitot ovat silloin, kun oikeasti pitäisi vaikuttaa? Aktiivimalli on ollut voimassa kohta kuukauden, mutta valmistelun aikaan hiljainen ay-liike haluaa näyttää voimansa ja lausua mielipiteensä vasta nyt.


Etelä-Pohjanmaan Keskustanuoret on järkyttynyt SAK:n päätöksestä pysäyttää Suomi perjantaina. Lakon kustannukset kohdistuvat aivan vääriin tahoihin: yrityksiin, yrittäjiin ja tavallisiin suomalaisiin, joiden matkat vaikeutuvat huomattavasti. Erityisen älyttömäksi lakon tekee se tosiasia, että aktiivimallilaki hyväksyttiin jo viime syksynä, ja on ollut kuukauden päivät voimassakin. Perjantain lakko on kaatuneen maidon perään turhaan itkemistä, kun asialla ei oltu silloin, kuin olisi pitänyt. SAK vaikuttaa heränneen asiaan auttamattoman myöhään, kenties pyrkimyksenään ratsastaa kansalaisaloitteen suosiolla. Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite nostaa mallin uudelleen käsittelyyn joka tapauksessa sen saatua yli vaadittu määrä allekirjoituksia.


Ketä tällainen lakko oikein palvelee! Etelä-Pohjanmaan Keskustanuoret peräänkuuluttaa eteenpäin vievää keskustelua aktiivimallista. Suomi pärjää vain suomalaisella työllä. Aktiivimalli on vielä tuore, eikä sen seurauksia ole vielä nähty. Nykymuotoisen aktiivimallin seurauksia pitääkin seurata tarkasti, ja jos kohtuuttomia tilanteita ilmenee, pitää hallituksella ja eduskunnalla olla rohkeutta korjata epäkohtia. On myönnettävä, että aktiivimalli ei ole tällaisenaan aivan aukoton, mutta vain muutoksilla voidaan saada aikaan parannuksia. 


Etelä-Pohjanmaan Keskustanuoret pitää tärkeänä, että aktiivimalli on myös alueellisesti oikeudenmukainen, jotta jokaisella asuinpaikasta riippumatta on tasavertainen mahdollisuus osoittaa aktiivisuutensa. Työttömien saaminen töihin on meidän kaikkien etu, eikä pelkästään talouden kannalta. Työ tuo merkityksellistä sisältöä elämään. SAK:n soisi keskittyvän nyt tulevaisuuteen ja tekemään muutosehdotuksia seuraavaa aktiivimallin käsittelyä varten, joka, kuten sanottu, on kansalaisaloitteen ansiosta vielä tulossa.

Lisätietoja 
Tero Vuorenmäki 
Puheenjohtaja 
Etelä-Pohjanmaan Keskustanuoret


Palaa otsikoihin