Etelä-Savon uutiset

25.1.2018 15.00

Keskustanuorten itäiset piirit: Presidentinvaaleissa oltava budjettikatto

Itä-Suomen Keskustanuoret vaativat, että presidentinvaaleissa ehdokkaille asetetaan vaalirahoitukseen budjettikatto. Itä-Suomen Keskustanuoret esittävät vaalirahoituksen enimmäissummaksi 500 000 euroa.

Tällä hetkellä presidenttiehdokkaiden ennakkoilmoituksen mukaiset budjetit vaihtelevat noin 100 000 eurosta yli miljoonaan. Sauli Niinistön ilmoitettu budjetti on 1,5 miljoonaa kun taas Merja Kyllösen vaalityöhön budjetoitu summa 148 000. Tällaiset merkittävät erot ehdokkaiden vaalirahoituksessa asettavat ehdokkaat eriarvoiseen asemaan ja pahimmassa tapauksessa vääristävät äänestäjien päätöstä. On selvää että enemmän rahaa kuluttavat ehdokkaat näkyvät enemmän kansalaisille, jolloin osaaminen ja pätevyys tehtäviin voivat jäädä toissijaisiksi.

Itä-Suomen Keskustanuoret esittävät presidentinvaaleihin 500 000 euron suuruista kattoa vaalirahoitukseen, minkä tulisi olla riittävä summa vaalien ehdokasmarkkinointiin. Budjettikatto loisi mahdollisuuksien tasa-arvoa ja varmistaisi sen, että kaikilla ehdokkailla on samanlaiset mahdollisuudet tehdä kampanjaa ja vaalityötä. Presidentti on valittava osaamisen mukaan ja yhdenvertainen rahoitus loisi ehdokkaille tasavertaisen mahdollisuuden kamppailla aidolla osaamisellaan.

Ehdokkaiden vaalirahoituksen budjetti usein koostuu osin yksityislahjoituksista, mutta 500 000 euron enimmäissummaa ei tulisi ylittää. Vaalikattoa tulisi yhdistää myös muihin vaaleihin, jolloin varmistaisimme kaikille suomalaisille yhdenvertaisen mahdollisuuden menestyä vaaleissa aidolla osaamisellaan ja tietämyksellään. 

Itä-Suomen Keskustanuoret tukevat Matti Vanhasta presidentiksi. Tulevalla presidentillä tulee olla lyömätön ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen sekä vahvuutta johtaa tätä maata, ja Vanhasessa yhdistyvät nämä ominaisuudet. Suomen tasavallan presidentin tulee olla aktiivinen ulkopolitiikan toimija, eikä vain sivustaseuraaja.


Etelä-Savon Keskustanuoret 
Lotta Luukkonen, puheenjohtaja, puh. 050 413 4567 

Pohjois-Savon Keskustanuoret
Iina Keinänen, puheenjohtaja, puh. 044 343 9654

Pohjois-Karjalan Keskustanuoret
Pietu Heiskanen, puheenjohtaja, puh. 050 439 4498

Etelä-Karjalan Keskustanuoret
Juho Kekäläinen, puheenjohtaja, puh. 050 394 6913

Kymenlaakson Keskustanuoret 
Sofia Seittenranta-Vekkeli, puheenjohtaja, puh. 045 845 7005


Palaa otsikoihin