Uutiset

17.5.2017 11.00

Haluan puolueeni takaisin

karlmikaelkuva
Mielestäni ”tulos tai ulos” on ainoa toimiva periaate politikassa. Jos haluaa olla uskottava.

Juha Sipilä puhui Keskustan puoluevaltuustossa 22.4 turvapaikkapolitiikasta. Sipilä totesi, että turvapaikkapäätökset ovat viranomaispäätöksiä ja etteivät poliitikot päätä turvapaikoista ja eri maiden turvallisuustilanteesta. On tietysti totta, että hallitus tai kukaan muu poliittinen päättäjä ei päättää yksitäisistä turvapaikka- tai karkotuspäätöksistä.

Poliitikot päättävät niistä reunaehtoista, laeista ja käsiteltytavoista, joiden mukaan viranomaiset tekevät turvapaikka- ja karkotuspäätöksiä. Nämä ovat täysin poliittisia päätöksiä. Turvapaikka- ja pakolaispolitiikasta voi olla montaa eri mieltä. Se on kuitenkin varmaa, että maan poliittinen johto, hallitus sekä pääministeri, on viime kädessä päätöksistä vastuussa. 

Poliittisen vastuun siirtäminen viranomaisille on raukkamainen teko, heikkoa johtamista. Se rappeuttaa kansalaisten oikeustajua ja luottamusta virkamieskuntaan, mutta etenkin poliittisen päätöksentekoon. Kansanvaltaan. 

Minulla on ollut viime vuoden aikana ilo ja kunnia toimia Helsingin Keskustanuorten puheenjohtajana. Helsingin Keskustanuoret eivät ole iso järjestö, eikä sen puheenjohtajana toimiminen ole millään tavalla mahtava ponnistuslauta poliittisella uralla.

Helsingin Keskustanuoret ovat kuitenkin minun poliittinen kasvattajajärjestö. Sen kautta olen saanut monta ystävää sekä hyväksynnän, jota en ole missään muualla kokenut. Se on monella tavalla ollut asenteeltaan ”esteetön” minulle henkilönä, jolla on vamma ja jota usein leimataan ja nähdään pelkästään ”vammaisena”. Kepussa olen saanut olla kepu. Kevään kuntavaalien alla hallitus kuitenkin hyväksyi asetuksen rakennusten esteettömyydestä. Tämä tarkoittaa opiskelija-asuntojen kohdalla sitä, että tulevaisuudessa vain viidessä prosentissa opiskelija-asunnoista tulee olla esteettömyysmääräysten mukaiset wc- ja pesutilat. Tämä oli minulle henkilökohtaisesti viimeinen pisara.

Pääministerin toistuvat lausunnot turvapaikkapolitiikasta ja vastuuton suhtautuminen ihmisoikeuksiin ja demokraattisen päätöksenteon perusperiaatteita kohtaan tekee Keskustassa toimimisesta keskustalaisia arvojen kunnioittaen mahdottoman. 

Ei voi toimia organisaatiossa, puolueessa tai yrityksessä, jossa johtaja väittää johtajalle kuuluvaa vastuuta. Siksi koen, että en voi myöskään ottaa vastuuta nuorisopiirin johtamisesta. 

Muistetaan nyt taas, että sen jälkeen, kun itsensä on pettänyt, ei ole muita petettäviä jäljellä. 

Ota nyt prkl mies vastuusi, olet pääministeri. Haluan puolueeni takaisin. Ukko vaihtoon. 

Lisätietoja: Karl-Mikael Grimm, sposti: grimmkarlmikael@gmail.comPalaa otsikoihin