Uutiset

23.6.2016 12.00

Helsingin Keskustanuoret: Vettä bilekansalle

Kuuma kesäilta, kylmä olut, toinen, seitsemäs ja yökerhoon. Tilaat yökerhossa vielä pari alkoholia sisältävää drinkkiä, mutta jätät veden tilaamatta. Lasillinen vettä korjaisi hieman kallellaan olevaa nestetasapainoa elimistössäsi. Mutta kuka maksaisi kraanavedestä?

Aikuisilla elimistön veden määrä on noin 50-70 %. Aikuinen tarvitsee päivittäin noin 2 litraa nestettä. Helteellä nesteen tarve tuplaantuu. Kuumalla ilmalla liikuttaessa ihminen voi menettää nesteitä hikoilun kautta jopa pari litraa tunnissa. Tunnetusti myös alkoholi kuivattaa elimistöä. Voimakkaita nestehukan oireita ovat mm. äärimmäisen kova jano ja kuiva suu, ärtyneisyys, sekavuus, kuiva iho, joka on menettänyt elastisuutensa, alhainen verenpaine, nopea sydämen lyöntitiheys ja kuume.

Ilmainen kraanavesi on suomalaisille normi. On kyseenalaista, miksi osa yökerhoista ei tarjoa ilmaista kraanavettä asiakaskunnalleen, joka oletettavasti ainakin osittain kärsii nestehukasta. Veden maksullisuus yökerhoissa ei ohjaa asiakkaita nauttimaan alkoholijuomien ohessa vettä. Tämän seurauksena yhä useampi kärsii nestehukasta, joka on vaaraksi terveydelle. Mallia voidaan ottaa vaikka Australiasta, jossa kraanavettä voi mennä nauttimaan ilmaiseksi vaikka Sidneyn oopperatalon ravintolaan.  

Helsingin Keskustanuoret vaativat anniskeluravintoloita tarjoamaan asiakaskunnalleen kraanavettä ilmaiseksi. 

Lisätietoja:
Emma Koskimaa, Helsingin Keskustanuorten  johtokunnan puheenjohtaja, email: emma.koskimaa(at)pp.inet.fi

Jere Nuutinen, Helsingin Keskustanuorten johtokunnan jäsen,
email: jere.nuutinen(at)hotmail.comPalaa otsikoihin