Kainuu - Uutiset

17.11.2017 12.48

Kainuun Keskustanuoret: Meillä on oikeus opiskella taideaineita Pohjoisessa!

Kainuun Keskustanuoret ovat tyrmistyneitä Opetus -ja kulttuuriministeriön päätökseen lakkauttaa Kajaanin Lukion kuvataidelinja. Kajaanin musiikkilinjakin sai lukion erityistehtävänä jatkoluvan rimaa hipoen.

Toivomme todella, että Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos tekee oikaisuvaatimuksen päätöksestä ja kaikki asianomaiset tekevät kaikkensa kuvataidelinjan säilymisen puolesta. Jos oikaisuvaatimus ei mene läpi, kuvataidelinjan toimilupaa pitää hakea uudelleen kun mahdollisuus siihen tulee.

Kainuun Keskustanuoret eivät voi käsittää koulutusliikelaitoksen johtajan Anssi Tuomisen nihkeää suhtautumista uuden toimiluvan hakemiseen (Yle, Pohjois-Suomen uutiset, 16.11.2017). Tuominen vetoaa asiassa rahoitukseen, eikä puolusta oman alueensa laajaa koulutustarjontaa. Raha ei saa olla esteenä alueellisen tasa-arvon, koulutuksen ja sivistyksen toteutumiselle.

Kuvataidelinja on vetänyt opiskelijoita Kainuun ulkopuolelta muun muassa Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta. Sen lakkauttaminen Kajaanista aiheuttaa loven opiskelijamääriin ja ajaa kuvataiteesta kiinnostuneet nuoret pois Kainuusta. Tällainen päätös ei ainakaan houkuttele ihmisiä Kainuuseen, päinvastoin se karkottaa paluumuuttoa harkitsevat ja potentiaaliset uudet asukkaat muuttamaan muualle. Koulutustarjontaa heikentämällä aiheutetaan kova kolaus Kainuun vetovoimaisuudelle.

Tällä hetkellä pohjoisin kuvataidelinja löytyy Lapinlahdelta, Kajaanin ja Rovaniemen kuvataidelinjojen saatua kielteiset päätökset. Tämä surullinen päätös lisää entisestään eteläisen ja pohjoisen Suomen vastakkainasettelua.

Kainuun Keskustanuoret kysyvätkin, kuinka Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen takaa tulevaisuudessa kuvataiteiden opetuksen ja muiden lukion eritystehtävien tasa-arvoisen aseman koko maassa. Meillä on pohjoisessa oikeus opiskella, ja luulisi ministerinkin ymmärtävän tämän!

 

Kainuun Keskustanuoret


Palaa otsikoihin