Lapin uutiset

15.10.2018 8.00

Mennään metsään, mutta miten?

Ylen mennään metsään -tempaus oli hieno tapa tuoda esille jokamiehenoikeuksien tärkeys suomalaisille. Eilen Perussuomalaiset nuoret esittivät, että oikeus koskisi vain suomalaisia. Tuota esitystä ei voi tukea puolueet eikä yksikään muu nuorisojärjestö. Jokamiehenoikeudet ovat nimensä mukaan jokaisen oikeus taustoista riippumatta. Piste. 


Asia joka kampanjan tiimoilta on herättänyt huolta on ihmisten tietämys siitä, mitä jokamiehen oikeuksiin kuuluu. Useat yksityiset metsänomistajat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että ymmärtäväthän luonnossa liikkujat vapauden tuoman vastuun? 


Keskustelupalstoja seuratessa tuntuu, että tällaisille nostoille olisi todella suuri tarve. Muun muassa tulenteko, koirien irti pito, sammalten keräily, roskaaminen ja yksityistien käyttö moottoriajoneuvolla eivät ole mielipidekysymyksiä vaan niihin tarvitaan aina maanomistajan lupa. 


Jokamiehenoikeudet takaavat meille oikeuden liikkua metsässä ja tätä oikeutta jokaisen taustoista riippumatta tulisi käyttää. Onhan luonnon positiivinen vaikutus muun muassa mielenterveyteen ja fyysiseen kuntoon jo tutkitusti todettu. Mutta samalla, kun siellä luonnossa ollaan niin jokaisen tulee muistaa, että meistä ei ole tarkoitus jäädä sinne jälkeä. 


Noudattamalla jokamiehenoikeuksia takaamme sovun ja mahdollisuuden liikkua luonnossa myös tulevaisuudessa sekä tarjoamme mahdollisuuden samoihin puitteisiin myös tuleville sukupolville. Sovitaanko siis, että mennään sinne metsään kaikki ja nautitaan Suomen ainutlaatuisesta luonnosta ympäri upean maamme, mutta muistetaan samalla kunnioittaa luontoa ja kulkea jokamiehenoikeuksia noudattaen!

Palaa otsikoihin