unnamed (1)

Uutiset

EU tarvitsee munat!

Euroopassa vietettiin keskiviikkona Eurooppa-päivää. Laajasti koko Euroopan unionissa on havaittavissa sukupolvien välinen kuilu suhtautumisessa unioniin. Minä olen syntynyt suomalaiseksi, mutta minä olen syntynyt myös eurooppalaiseksi, kuten ikätoverini ympäri Eurooppaa. Meille toimiminen globaalilla maailmannäyttämöllä Euroopan unionin puitteissa on normaali ja mielekäs asia. 

Euroopan unionin peruskivet tosin muurattiin jo kauan ennen minua: toisen maailmansodan jälkeen nähtiin, että myös tällä mantereella tarvitaan syvempää yhteistyötä, jotta sodat vältettäisiin. Siinä on onnistuttu hyvin – Euroopan unioni on myös yksi historian suurimpia rauhanprojekteja. Tämän lisäksi unioniin liittyy vahvoja avoimen talouden edistämisen ulottuvuuksia. Tärkeimmäksi tavoitteeksi Euroopan unionille nostan kuitenkin demokraattisen oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien edistämisen ja turvaamisen.

Tämän tavoitteen osalta olemme joutuneet viime vuosina lukemaan järkyttäviä uutisia. Kehitys Puolassa ja Unkarissa, on kaikkea muuta kuin kehittymistä kohti demokraattista oikeusvaltiota. Poliitikot ovat puuttuneet tuomioistuimien toimintaan ja vapaan lehdistön toimintaa on hankaloitettu. Aivan oma tarinansa on Espanja, jossa on vangittu henkilöitä poliittisen toiminnan vuoksi!

Tervehdin ilolla Euroopan unionin komission talouskehysesityksessä ollutta avausta siitä, että jäsenmaiden rahoitus voisi olla ehdollista: mikäli jäsenmaa ei noudata unionin perusarvoja, voidaan rahoitus kyseisen valtion osalta jäädyttää. Meidän on huolehdittava, että jatkossakin Euroopan unioni ja sen jäsenmaat vaalivat oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia. 

Valtteri Paakki


Palaa otsikoihin