Kannanotot

25.11.2016 16.23

Keskustan Paloniemi ja Tiusanen: Maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille

Maksutonta raskaudenehkäisyä tulee olla tarjolla kaikille alle 25-vuotiaille nuorille.  Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä lakialoite, joka vaatii kunnille velvollisuutta tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille. Sote-uudistuksen myötä vastuu voisi siirtyä maakunnille.  

Keskustan kansanedustajista aloitteen on allekirjoittanut Aila Paloniemi. 

– On erittäin perusteltua viedä vaikuttavia, kustannustehokkaita ennaltaehkäiseviä työmuotoja käytäntöön. Maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille on yksi sellainen. Sen tasa-arvoa lisäävät vaikutukset kannattaa myös huomioida tässä taloustilanteessa, painottaa kansanedustaja Aila Paloniemi.  

– Olen iloinen, että Suomen Keskustanuoret on lähtenyt vahvasti tukemaan tätä aloitetta.  

Maksuttomuus kaventaisi terveyseroja, kun hinta ei olisi ehkäisyn käytön esteenä. Ehkäisyn käytön lisääntyminen vähentää ei-toivottuja raskauksia, abortteja ja seksitauteja. Maksuttoman ehkäisyn ulottamista 25-vuotiaisiin voidaan perustella sillä, että raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24-vuotiaille.  

Nuorelle on pyrittävä löytämään hänen tilanteeseensa parhaiten sopiva ehkäisymenetelmä. Pitkäkestoisten ehkäisymenetelmien korkea hinta saattaa estää niiden käytön, sillä ehkäisyvalmisteet eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin. Jos ehkäisy olisi maksutonta, vastuu sen kustannuksista ei myöskään jäisi niin usein tyttöjen ja naisten hoidettavaksi. Myös kondomeja tulee olla tarjolla maksutta, sillä ne ovat ainoa keino suojautua seksitaudeilta. 

Tavoite maksuttomasta ehkäisystä on kirjattu keskustanuorten kuntavaaliohjelmaan. Raumalla on arvioitu, että maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille säästää vuosittain noin 100 000 euroa. Alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. Kunnissa saatujen kokemusten perusteella lakialoitteen kustannusvaikutukset ovat todennäköisesti joko neutraalit tai julkisia menoja säästävät. 

– Maksuton ehkäisy tulee nähdä kustannustehokkaana tapana parantaa kansanterveyttä ja edistää tasa-arvoa. Ennaltaehkäisevä työ on aina saanut kannatusta keskustassa. Toivottavasti myös nyt, keskustanuorten varapuheenjohtaja Liina Tiusanen toivoo. 

Lisätiedot: 
Aila Paloniemikansanedustaja
p.09 432 3067 

Liina Tiusanen
Keskustanuorten varapuheenjohtaja
p.+358 50 917 9653 

Palaa otsikoihin