Kannanotot

11.11.2016 9.58

Varsinais-Suomen Keskustanuoret: HEVI veroa kevennettävä!

Varsinais-Suomen Keskustanuoret esittävät hedelmien, vihannesten, kasvisten ja marjojen eli hevi-tuotteiden verotuksen keventämistä. Kaikkia ihmisiä tulisi kannustaa syömään enemmän hedelmiä, vihanneksia, kasviksia ja marjoja. Useissa tutkimuksissa on todistettu säännöllisen ateriarytmin ja täysjyväviljatuotteiden ja hevi-tuotteiden suosimisen ruokavaliossa suojaavan ihmisiä ylipainolta ja lihavuudelta. Täysviljatuotteet ovat suomalaisessa ruokavaliossa usein hyvin edustettuina, mutta hevi-tuotteet eivät.

Kasviksista saadaan monia tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita, bioaktiivisia yhdisteitä, tärkeitä ja välttämättömiä rasvoja ja aminohappoja, hiilihydraatteja sekä ravintokuitua. Nämä kaikki edistävät terveyttä, ehkäisevät taudinaiheuttajia ja karsinogeeneja. Kasvisten syöminen edesauttaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja kuten sanonta kuuluu, terveessä ruumiissa terve mieli. Kasvisten syöminen ja terveellinen ruokavalio edistää siis myös paitsi fyysistä, myös psyykkistä hyvinvointia.

Vuonna 2012 Seinäjoen ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö tutki kasvisten kulutusta ja ostotottumuksia Kaappaa kasvis! - teemaviikon avulla. Tutkimuksessa selvisi muun muassa, että jos lapsilla oli saatavilla tarvittava määrä kasviksia, lapset myös söivät tarvittavan määrän kasviksia. Toinen tärkeä tulos tutkimuksessa oli, että tutkimukseen osallistujista 96 % uskoi kampanjan vaikuttavan positiivisesti lasten kasvisten käyttöön. Eli tästä voidaan tehdä seuraava johtopäätös: kun kasviksia on tarpeeksi saatavilla, niitä myös syödään riittävästi.

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan korkeamman sosioekonomisen taustan omaavat syövät todennäköisemmin hedelmiä ja kasviksia päivittäin, kuin alemman sosioekonomisen taustan omaavat. Korkeamman sosioekonomisen taustan omaavilla ovatkin hedelmät ja kasvikset paremmin saatavilla.

Hevi-tuotteita on oltava riittävästi kaikkien saatavilla. Valtion on annettava kaikille aito mahdollisuus elää terveellisesti tulotasosta riippumatta. Varsinais-Suomen Keskustanuoret esittävät, että hedelmien, vihannesten, kasvisten ja marjojen verotusta kevennetään, jotta kaikilla on mahdollisuus syödä entistä terveellisempää ja kasvispainotteisempaa ruokaa.

 

Lisätietoja:

Asiantuntija, johtokunnan jäsen

Saara Sirkiä

045 3282928

 

Puheenjohtaja

Anna Sirkiä

050 9177640


Palaa otsikoihin