Varsinais-Suomen Uutiset

Ei kulutusjuhlalle - kyllä vastuullisille valinnoille

Varsinais-Suomen Keskustanuoret ovat huolissaan Black Fridayn ja muiden alennusmyyntien vaikutuksista kulutustottumuksiin erityisesti nuorten kohdalla.

 

Black Friday on kiitospäivän jälkeinen päivä. Se on yksi maailman suurimmista ostospäivistä, jolloin kaupat myyvät tuotteitaan äärettömän halvalla. Tämä amerikkalainen ale-juhlinta on rantautunut Suomeen, ja se kasvaa kasvamistaan joka vuosi.

 

Mitä vikaa sitten on ale-shoppailussa? On syytä harkita tarkkaan ostoksia. Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat ongelmat ovat jo täällä ja meidän on viimeistään nyt alettava miettiä kulutustamme. Kuluttajien valinnoilla on vaikutusta sekä ympäristön, että ihmisten ja eläinten hyvinvointiin. Ostopäätöksillä ja ostamatta jättämisellä kuluttajat voivat vaikuttaa markkinoihin ja edistää vastuullista tuotantoa. 

 

Vain noin viidennes maailman väestöstä asuu teollisuusmaissa. Silti juuri teollisuusmaat kuluttavat merkittävimmän osan maapallon luonnonvaroista. Harkittujen valintojen tekemistä auttavat erilaiset kuluttaja- ja tuotemerkit, kuten reilun kaupan merkki. Se takaa oikeudenmukaisen korvauksen kehitysmaiden viljelijöille ja tuottajille. 

 

Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla. Työntekijöille Reilu kauppa takaa vähintään lakien mukaisen ja asteittain nousevan palkan, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistykseen. Ympäristökriteerit tähtäävät siihen, että viljely on ympäristön kannalta kestävää ja että luonnon monimuotoisuutta vaalitaan.

 

Yksi Black Fridayn ostetuimpia tuotteita, eli elektroniikkaa, ei voida tehdä täysin vastuullisesti. Lähes kaikkien elektronisten laitteiden valmistuksessa käytetään tinaa, joka luokitellaan konfliktimateriaaliksi. Konfliktimateriaalilla tarkoitetaan sitä, että erilaiset aseelliset ryhmät rahoittavat toimintaansa raaka-aineen valmistuksen yhteydessä. Tinaa louhitaan Kongon sota-alueiden kaivoksista, joista se kulkeutuu jalostamoihin Kaakkois-Aasiaan. 

 

Globaali vaatekaupan kehitys on huolestuttavaa. Vaateteollisuuden riskimaihin kuuluu mm. Kiina, Intia, Bangladesh, Venäjä, Romania ja Ukraina. Vaatealan suurimmat sosiaalisen vastuun ongelmat ovat terveydelle vaaralliset työolot, lapsityövoima, pakkotyö, matalat palkat ja ylipitkät työpäivät. Suomalaisten ostamat vaatteet tehdään pääosin riskimaissa.

 

Haluamme kannustaa ihmisiä tekemään vastuullisia valintoja, eikä hullaantumaan alelaareista. On vastuullista valita suomalaista työtä, esimerkiksi vaatteita ostettaessa. Toivomme, että ihmiset eivät osta turhaa tavaraa, vaan vain sen minkä tarvitsevat. Varsinkin nuoret ovat alttiita markkinoiden houkutuksille, ja ostavat helposti tarpeetonta. Vastuullinen Black Friday shoppailija suosii suomalaista, koska se tuo työtä ja toimeentuloa suomalaisille. 

 

Vastuullista Black Fridayta toivottavat,

Varsinais-Suomen Keskustanuoret

 

 

Lisätietoja: 

 Henna Takatalo Varsinais-Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja


Palaa otsikoihin