Hallitusohjelma on keskustalainen työvoitto – Kyllä hallitukselle

Uutiset maanantai 03.06.2019

Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta. SDP:n, Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n yhteisesti neuvoteltu hallitusohjelma on nähnyt päivänvalon. Hallitusohjelmassa näkyy vahvasti Keskustan kädenjälki, ja asettamamme kynnyskysymykset on kokonaisuudessa hyvin huomioitu.

”Erityisen tyytyväisiä olemme Keskustalle tulevasta tiede- ja kulttuuriministerin salkusta. Jotta Keskusta voisi tästä tilanteesta uudelleen nousta, on aivan välttämätöntä palauttaa sivistys ja koulutus politiikkamme ytimeen. Tämä salkku mahdollistaa keskustalaisen sivistyspolitiikan toteuttamisen ja vahvan esilläpitämisen”, iloitsee Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Myös Keskustanuorten eduskuntavaalitavoitteita on laajasti saatu mukaan hallitusohjelmaan. Translaki uudistetaan, raiskaus määritellään suostumusperustaisesti, alle 25-vuotiaille tarjotaan maksuton ehkäisy ja oppivelvollisuutta pidennetään.

Perhevapaauudistus toteutetaan lapsen ja perheen etu edellä – eli isien kiintiötä pidennetään ilman, että äitien kiintiöitä leikataan.

Sosiaaliturvan uudistuksessa kokeillaan negatiivisen tuloveron mallia ja asevelvollisuuden kehittämistä arvioidaan komiteassa lähtökohtana maanpuolustusvelvollisuuden täyttäminen sekä kansalaisten yhdenvertaisuus. Nämä ovat keskeisiä ajatuksia myös Keskustanuorten perustulo- ja kansalaispalvelusmalleissa.

”Meille tärkeää on myös, että hallitus suhtautuu ilmastonmuutokseen vakavasti ja tekee kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Hallitus asettaa tavoitteeksi hiilineutraaliuden 2035. Yksi konkreettinen ja tehokas keino on öljylämmityksestä luopuminen”, mainitsee puheenjohtaja Mäkeläinen.

Mikään hallitusohjelma ei ole täydellinen, ei myöskään tämä. Esimerkiksi polttoaineverotuksen merkittävä kiristäminen ei Keskustanuorten mielestä ole paras keino ilmastonmuutoksen torjuntaan, sillä se kohtelee ihmisiä alueellisesti epätasa-arvoisesti. Harvaan asutuilla alueilla oman auton käytölle ei ole vaihtoehtoja.

”Kokonaisuutena tarkastellen hallitusohjelma on kuitenkin hyvin keskustalainen. Niin monet meille tärkeät tavoitteet menisivät eteenpäin, että tähän mahdollisuuteen kannattaa tarttua ja hallitukseen lähteä”, vetoaa Mäkeläinen.

Lisätietoja:

Suvi Mäkeläinen
Keskustanuorten puheenjohtaja
+358 50 384 6820
suvi.makelainen(a)keskustanuoret.fi