Sademetsät pelastettava – Mercosur jäihin ja brasilialainen liha pois lautaselta

Uutiset perjantai 23.08.2019

Viimeisimmät uutiset Etelä-Amerikan ennätyksellisen laajasta sademetsien polttamisesta ovat järkyttäneet ihmisiä ympäri maailman. Brasilian presidentti Bolsonaron puheet polttamisen puolesta eivät saa minkäänlaista myötätuntoa. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ottaa merkittävää takapakkia niin kauan kuin sademetsät saavat palaa.

Keskustanuoret vaatii nopeaa toimintaa. Euroopan unionin ja Etelä-Amerikan valtioiden väliset Mercosur-neuvottelut tulee välittömästi katkaista, ja niitä voidaan jatkaa vasta, kun sademetsäkato on saatu pysäytettyä. EU:n puheenjohtajamaana Suomella on ratkaiseva asema asian edistämisessä.

”Tilanne on kestämätön! Maailman tärkeimmät keuhkot ja hiilinielut palavat maan tasalle. Meidän on saatava poliittisia ratkaisuja nopeasti, ja samalla jokainen voi osallistua omilla valinnoillaan. Brasilialaisen lihan syöminen loppuu nyt!” jyrähtää puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen

Kansalaisten ei tarvitse seistä tumput suorina odottaen poliitikkojen toimia, vaan jokainen voi omilla valinnoillaan olla ratkaisemassa ongelmaa. Sademetsiä poltetaan pääosin lihantuotantoa varten suoraan laidunmaaksi ja osin soijarehun viljelyä varten. Brasilialaisen lihan syöminen tapahtuu pääsääntöisesti ravintoloissa, joten ihmisten tulisi vaatia sen korvaamista kestävämmillä vaihtoehdoilla kuten suomalaisella lihalla ja kalalla tai kasvisruoalla. Suomalainen lihaketju on panostanut merkittävästi soijan käytön vähentämiseen, ja maidontuotanto on perustunut pitkän aikaa soijattomuuteen. 

Tilanne on vakava. Nyt vaaditaan poliitikoilta suoraselkäistä toimintaa ilmaston hyväksi, ja Keskustanuoret odottaa niiden tapahtuvan nopeasti varsinkin nyt, kun Suomella on EU:n puheenjohtajuus. Nyt on Antti Rinteen hallituksella todellinen näytön paikka.

Lisätietoja:

Suvi Mäkeläinen
Keskustanuorten puheenjohtaja
+358 50 384 6820
suvi.makelainen(a)keskustanuoret.fi