Turkki pelaa itseään ulos

Blogit perjantai 18.10.2019

Noin viikko sitten saimme kuulla kauhistuttavia uutisia Syyrian koillisosista. Yhdysvaltain joukkojen vetäytyessä alueelta, Turkki oli nähnyt tilaisuutensa tulleen ja aloittanut sotilaallisen hyökkäyksen valmistelun Syyrian kurdialueelle. Hyökkäystä on perusteltu terroristeilta suojaavan ”turvavyöhykkeen” perustamisella. Kyseessä näyttää kuitenkin olevan jälleen yksi tapaus, jossa toisen valtion alueelle tunkeutumista perustellaan poliittisesti ”kansallisella turvallisuudella”. Käsitteen käyttäminen omien intressien edistämiseen on yleistynyt viime vuosikymmenten aikana, mikä on huolestuttava kehityskulku ja hämärtää sodan rajoja. Torstaina neuvotellusta 120 tunnin tulitauosta huolimatta Turkin tavoitteet turvavyöhykkeen perustamiseksi ovat ennallaan.

Yhdysvaltain rooli tilanteessa on yksinkertaisesti sisäpoliittisten intressien ajama – maan poliittinen ja sotilaallinen johto ei halua enää toistaa Irakissa vuosituhannen alussa tehtyjä virheitä. Näin ollen omien joukkojen vetäminen pois alueelta päästää Yhdysvallat yhteiskunnan ja infrastruktuurin jälleenrakentamisen vastuusta. Veronmaksajille on kohtuullisen helppoa perustella päätöstä leikata sotilaallisia menoja toisen valtion uudelleenrakentamisen kustannuksella. Tämä saattaa presidentti Trumpin omien kannattajien joukossa vahvistaa hänen suosiotaan, muun kansan paheksunnasta huolimatta.

Turkin hyökkäys Syyrian puolelle ja presidentti Erdoganin uhmakas esiintyminen kansainvälisessä mediassa ovat erittäin huolestuttavia koko maailmanrauhan kannalta. Turkki on vuosi vuodelta luisunut epädemokraattisempaan suuntaan ja tämä tekee sen hallinnon toimista entistä ennustamattomampia. Lisäksi maan EU-neuvotteluiden ollessa jäissä, ei presidentti Erdoganilla ole juurikaan poliittista hävittävää tässä maailmanjärjestyksessä. Myös NATO-maat ovat yhteisessä rintamassa osoittaneet paheksuntansa Turkin toimia vastaan ja sotilasliiton sisäinen tilanne kiristyy.

Sotilaallisilla toimillaan Turkki pelaa itseään yhä kauemmas länsimaisesta viitekehyksestä ja kääntyy sisäänpäin. Tämänkaltaiset valtiolliset toimijat ovat vaarallisia ja voivat helposti suistaa jo nyt epävakaan Lähi-Idän tilanteen kaaokseen. Euroopan tulisi ottaa entistä vahvemmin kantaa Turkin sotilaallista hyökkäystä vastaan ja pyrkiä luomaan yhteistä toimijoiden rintamaa, joka aktiivisesti tavoittelisi rauhaa alueelle. Suomi puheenjohtajamaana on tässä avainasemassa – meihin on jo pitkään luotettu taitavina rauhanneuvottelijoina ja sitä perinnettä kunnioittaen toivon maamme löytävän oman roolinsa tilanteen auttamiseksi.  

Sonja Kouvo
Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri