Rabies-koiran omistajaa rankaistava terveyden vaarantamisesta

Uutiset perjantai 13.12.2019

Keskustanuoret vaatii, että Suomeen tuotujen rabiesta eli vesikauhua kantavien lemmikkien omistajat saatetaan vastuuseen ihmisten terveyden vaarantamisesta. Mikäli rescue-koira kantaa huolimattoman tutkimuksen tai huonolaatuisen rokotteen vuoksi rabiesta, koira vaarantaa kaikki eläimet ja ihmiset ympärillään. Lisäksi toiminta altistaa koiran itsensä tarpeettomalle kärsimykselle, mitä vastuullisen omistajan pitäisi välttää viimeiseen asti.

Tästä syystä Keskustanuoret vaatii, että kaikki riskimaistatuodut rescue -koirat on rokotettava rabiesta vastaan lähtömaan lisäksi myös viikon kuluessa saavuttuaan Suomeen. Mikäli näin ei toimita, Keskustanuorten mielestä olisi paikallaan syyttää koiran tuonutta omistajaa terveyden vaarantamisesta ja rangaista sen mukaisesti. Myös Suomen tulliin on saatava tarvittavat resurssit lemmikkien rajanylityksen valvontaa varten.

Taudin tappavuuden vuoksi rabieksen ennaltaehkäisevät rokotesarjat annetaan, kun on mitään epäilystä tartunnan mahdollisuudesta. Keskustanuoret näkee erinomaisena, että kyseisen, hintavan rokotesarjan saa julkisen terveydenhuollon laskuun, jolloin taudin todennäköisesti toimiva viimeinen ennaltaehkäisy ei jää kiinni yksilön tulotasosta. Kuitenkin, tartuntariskin laskeminen taudinkantajien maahantulon estämisellä on viimesijaista yksilön rokottamista tehokkaampi keino. Tällä hetkellä rabiesvapaalla Suomella ei ole yksinkertaisesti varaa ottaa riskiä siitä, että tappava rabies leviää maahan. Siksi kovalta tuntuvat sitä estävät toimet ovat tarpeen.

Suomen Eläinlääkäriliiton (Sell) 11.12. uutisessa maalataan pelottavaa kuvaa todennäköisestä uhkakuvasta, rabieksen leviämisestä Suomeen. Rabies on hermostoon leviävä, alkuvaiheessaan vain vahvoilla rokotesarjoilla ehkäistävä ja puhjettuaan käytännössä kaikki tappava, vaarallinen ja helposti eläimeltä ihmiseen tarttuva tauti. Sell:n mukaan on vain ajan kysymys, milloin Suomessa kuolee joku tähän erityisesti koirista tarttuvaan tautiin.

Uhkakuva perustuu erityisesti rescue-koiriin ja niiden tuomiseen Suomeen. Sell kertoo, että vuosittain Suomeen tuodaan n. 400 rokottamatonta ja n. 100 puutteellisesti rabiesta vastaan rokotettua rescue-koiraa, joista jokainen voi vaarantaa lähialueen eläinten ja ihmisten turvallisuuden ja terveyden. Rabies ei ole ainoa tuontikoiriin liittyvä kansanterveydellinen riski, mutta koska sairaus johtaa poikkeuksetta kuolemaan, Keskustanuorten mielestä tauti on otettava ehdottoman vakavasti.

Lisätietoja:

Kaisa Oinas-Panuma
Keskustanuorten varapuheenjohtaja
+358 40 707 8940
kaisa.oinas-panuma(a)keskustanuoret.fi