TET-viikkoni eduskunnassa

Blogit perjantai 13.12.2019

Minua on jo pitkään kiinnostanut eduskunnan toiminta ja siellä tapahtuva työ, joten kun sain tietooni peruskoulun viimeisen TET-jakson keston ja ajankohdan, oli minulle jo aika selvää minne tahtoisin päästä. Parin asian selvittelyn jälkeen lähetin sähköpostia kansanedustaja Hannakaisa Heikkiselle sekä hänen avustajalleen Jaakko Joelle ja jo seuraavana iltana sain myönteisen vastauksen viestiini. Se oli sitten selvää: marraskuun ensimmäinen viikko menisi Helsingissä tutustuessa, miten eduskunta toimii ja millaista työ siellä on.

TET-viikon maanantai tuli nopeampaa mitä ajattelin ja pian olinkin jo Pikkuparlamentin turvatarkastuksessa. Ensimmäinen päivä vierähti nopeasti tutustuen Eduskuntataloon sekä Pikkuparlamenttiin (noin 20 000 askeleella). Maanantaina sain myös olla mukana muutamassa kansanedustaja Hilkka Kempin tapaamisessa ja hänen vieraidensa vastaanotossa. Samana päivänä sain myös kulkukortin eduskuntataloon, jotta joka aamu ei tarvitsisi mennä turvatarkastuksen läpi.

Toisena päivänä en ollutkaan eduskunnassa, vaan työ- ja elinkeinoministeriössä ministeri Katri Kulmunin esikunnassa. Päivä alkoi ensimmäisellä kansallisella yrittäjyys-foorumilla, jossa puhumassa oli muutamia asiantuntijoita sekä Katri Kulmuni ja Antti Rinne. Loppu päivän aikana pääsin mukaan erilaisiin kokouksiin ja tapaamisiin esimerkiksi ministeri Kulmunin ja Alankomaiden varaministeri Mona Keijzerin tapaamiseen.

Kolmas päivä alkoi ruotsalaisuuden päivän pienellä juhlalla, jonka jälkeen suuntasin seuraamaan eduskunnan täysistuntoa. Täysistuntoa odotinkin innolla, koska se oli minulle ensimmäinen kerta. Tämän jälkeen osallistuin Keskustan eduskuntaryhmän tupailtaan, jossa puhumassa oli Teemu Keskisarja. Tupaillan aiheena oli ”Onko Keskustan historia ohi?” Tämä aihe oli mielestäni kiinnostava ja todella hyvä ajankohtaan nähden.

Neljäs päivä alkoi tulevaisuusvaliokunnan perehdytystilaisuudella, johon osallistuivat kansanedustajien avustajat. Tämän jälkeen suuntasin puhemies Matti Vanhasen tapaamiseen, jonne osallistui minun lisäkseni myös kolme muuta TET-harjoittelijaa. Tapaamisen aikana puhemies Vanhanen esitteli meille hieman puhemiehen työhuonetta sekä puhemiehistön kabinettia. Seinältä bongattiin tietysti tärkein kuva eli Kekkonen.

Puhemiehen tapaamisen jälkeen me neljä TET-harjoittelijaa lähdimme tapaamaan nuorkeskustan tämän hetkistä johtoa eli Keskustanuorten puheenjohtajaa Hanna Markkasta sekä Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajaa Auli Piiparista. Saimme aikaan hyvää ja mielenkiintoista keskustelua, kiitos Hannalle ja Aulille! Neljäs päiväni päättyi tietenkin eduskunnan kyselytunnin seuraamiseen, joka oli minulle ensimmäinen. Kyselytuntia seuraamassa oli paljon myös nuoria ja sehän on vain plussaa.

Viides ja viimeinen päiväni oli lyhyt, mutta silti todella mukava. Päivä alkoi tulevaisuusvaliokunnan kokouksella, johon oli valittu 80 nuorta kuultavaksi ympäri Suomea. Kokouksessa käsiteltiin nuorille tärkeitä aiheita, kuten nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä ja ilmastonmuutoksen torjumista. Loppupäivä vierähtikin nopeasti keskustellessa Hannakaisa Heikkisen kanssa viikon tapahtumista ja ajankohtaisesta politiikasta.

Viikko oli kokonaisuudessaan aivan mahtava, innostava sekä ajatuksia herättävä kokemus. Koen, että on hienoa, että nuorilla on mahdollisuus päästä TET-harjoitteluun paikkaan, jossa Suomen tärkeimmät asiat päätetään.

Siiri Ruokola
Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuoret