Keskusta uudistuu kaikkien suomalaisten hyväksi – kansanliikkeen on aika löytää uutta joukkovoimaa

Blogit torstai 13.02.2020

Keskustan tilaa ja tulevaisuutta on jo pitkään pohdittu eri medioissa enemmän kuin minkään muun puolueen. Tämähän on aivan erinomainen asia! Se kertoo, että Keskusta kiinnostaa, ja että puolue todella koetaan koko kansan liikkeeksi ja muutosvoimaksi. Ilahtunut olen myös siitä, että mielipiteitä ja näkemyksiä kysytään meiltä nuorilta. Puolueen elinvoiman kannalta nuoret ovat ehdottomasti se kärki, johon kannattaa panostaa.

Kannatusluvut ovat jo pitkään olleet alasuuntaisia, eikä vain tämän vaalikauden aikana. Ahdistumisen ja menneessä vellomisen sijaan on aika sisuuntua ja löytää Keskustan voima uudelleen.

Keskusta on ollut vahva silloin, kun puolue on tuonut yhteen hyvinkin eri tavalla ajattelevia ihmisiä. Yhteinen tahto ja yhteenkuuluvuuden tunne on sallinut rajutkin keskustelut ja yhteenotot, jotka ovat kuitenkin vain vahvistaneet tunnetta yhteisellä asialla olemisesta.

Yli satavuotias kansanliike on uudistunut monta kertaa historiansa aikana. Nyt suuntaamme kohti Vantaan puoluekokousta ensi kesäkuussa, jossa on tarkoitus linjata tulevaa ja hyväksyä puolueen uudistusohjelma.

Uudistusohjelmalla tavoitellaan keskustalaisen joukkovoiman uudelleenlöytämistä. Keskusta ei ole koskaan ollut olemassa vain jäseniään varten, vaan kansanliike on ollut koko kansan asialla. Siksi on hyvä päästä keskustaväen lisäksi kuulemaan myös muita, suomalaisia järjestöjä ja kansalaisia. Uudistusohjelmaa voi kommentoida osoitteessa https://www.keskusta.fi/Suomeksi/Ohjelmia-ja-politiikkaa/Keskusta-2030. Puolueen on hyvä kuunnella herkällä korvalla palautetta, tuli se sitten jäseneltä tai muilta tahoilta.

Uudistusohjelma kannustaa keskustelemaan ja kohtaamaan hyvin erilaisia ihmisiä. Keskusta saa kannatusta ja pääsee edistämään arvojaan ja tavoitteitaan tulevissakin hallituksissa vain, jos herkät korvat kuulevat mahdollisimman monen äänen. Ja etenkin heitä, jotka eivät pidä itsestään meteliä. Kaksi korvaa ja yksi suu -tematiikka tulisi olla kantava ohjenuora. Arkadianmäeltä ja puoluetoimistolta on avartavaa kuulla terveisiä, mutta vuorovaikutukseen kuuluu myös kysymysten esittäminen. Kuinka usein Sinulta on kysytty, mitä kuuluu, onko ilon aiheita, joita jakaa, tai painaako joku erityinen asia mieltä? Kansanliikkeen henkeen kuuluu, että keinoja etsitään yhdessä.

Parhaimmillaan Keskusta tempaa mukaansa. Pari vuotta sitten olin mukana järjestämässä kotikunnassani Kempeleessä keskustelutilaisuutta, jossa käytiin läpi Keskustan periaateohjelmaluonnosta. Epäilijöitä riitti, että tuleekohan kukaan paikalle, kun ”tässä ei nyt valita eduskuntavaaliehdokkaita tai jaeta luottamuspaikkoja”. Kyllä tuli – itseasiassa enemmän kuin kokouksiin yleensä. Kohtaamisille ja keskusteluille on tarvetta ja nehän jos jotkin kuuluvat kansanliikkeeseen. Näkökulmien yhteentörmäystä ei pidä pelätä. Se on juurikin se eteenpäin vievä voima, joka tietää kehitystä ja kehittämistä.

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja