Keskustanuoret älähtää Demarinuorille: Turkistarhaus pidettävä suomalaisena elinkeinona!

Uutiset perjantai 21.02.2020

Demarinuoret esittää tuoreessa kannanotossaan turkistarhauksen kieltämistä vuoteen 2025 mennessä. Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi esittää perusteluiksi turkiseläinten kasvatuksen eettisyysongelmat. 

Keskustanuoret hyväksyy turkistarhauksen elinkeinona, mutta vaatii suomalaiselta turkistarhaukselta eettisiä ja laadullisia kriteereitä. Suomalaisen turkistuotannon tulee olla maailman parasta eläinten hyvinvointia mitatessa. 

”Sertifioitujen turkisten kysyntä ympäri maailmaa on vahvaa. Suomi on ollut edelläkävijämaana turkistilojen sertifioinnissa jo kymmenen vuoden ajan ja kehittänyt oman mittariston turkistilojen laadun mittaamiseen. Suomalaisessa tuotannossa standardit ovat korkealla verrattuna muihin maihin, joihin tuotanto karkaa Suomesta, jos turkistarhaus kielletään”, linjaa Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen.

Vuonna 2017 Euroopan tasolla käyntiin polkaistu WelFur-hyvinvointiohjelma täydentää suomalaista mittaristoa eläinten hyvinvointiin liittyen. Keskustanuoret painottaa, että turkisteollisuuden kieltämisellä kysyntä ei lopu, vaan tällöin tuotanto karkaa löyhemmän lainsäädännön maihin.

”Turkistarhaus työllistää ihmisiä etenkin Pohjanmaalla. Tarhauksen kieltämisen ja samalla työpaikkojen riistämisen sijaan alaa täytyy kehittää avoimempaan suuntaan. Ennakkoluulot turkistarhausta kohtaan kumotaan läpinäkyvällä ja eettisellä toiminnalla”, Markkanen lisää.

Keskustanuorten mielestä turkiseläinten hyvinvoinnista on säädettävä laissa. Häkkien on oltava tarpeeksi tilavia ja turkiseläimillä tulee olla mahdollisuus jatkuvaan lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Lisätietoja: