Keskustanuoret: Suomen otettava johtajuutta EU:ssa Kreikan ja Bulgarian tilanteen ratkaisemiseksi

Uutiset perjantai 06.03.2020

Eurooppa ja muu maailma on seurannut viime päivät jännitysnäytelmää Euroopan unionin ja Turkin rajoilla, koska Turkin avattua rajansa on EU:n ulkorajoille kerääntynyt valtava määrä ihmisiä, jotka tahtovat turvaan konfliktialueilta. Paitsi Kreikan, myös Bulgarian rajavalvonta on ollut kovilla.

Keskustanuoret peräänkuuluttaa Euroopan unionilta toimia käynnissä olevan kriisin ratkaisemiseksi. Lisäksi järjestö vaatii Suomea esittämään EU:n rajavalvontaviranomaiselle Frontexille väliaikaista lisärahoitusta, jonka avulla Kreikan ja Bulgarian haastava tilanne voidaan pitää kaikissa olosuhteissa varmasti hallinnassa. 

”Euroopan unionin on kohdistettava lisärahoitusta Kreikan ja Bulgarian tilanteen hallitsemiseksi. EU:n on myös kehitettävä unionin yhteistä turvapaikkapolitiikkaa, jotta vuoden 2015 virheitä ei toisteta. Kreikan ja Bulgarian tilanteelle tulee antaa kaikki tuki, jotta Euroopan unionin ulkorajat voitaisiin palauttaa hallintaan ja Eurooppaan pyrkivät ohjata hakemaan turvapaikkaa pakolaisleiriltä käsin”, linjaa Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen.

”Suomen ei ole pakko tyytyä vain rahoittajan rooliin. Rajavartiolaitoksen henkilöstöä työskentelee jo nyt Frontexilla, ja Rajavartiolaitoksen henkilöstö osallistuu myös EU:n siviilikriisinhallintaoperaatioihin. Mikäli Frontex aloittaa paikallisia viranomaisia tukevan operaation, olisi Suomen siihen tarvittaessa osallistuttava”, muistuttaa Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri August Halonen.

Roolia tilanteen ratkaisussa löytyy monille, ei pelkästään valtiollisille toimijoille. Erityisesti koronaviruksen tapauksessa myös kansainvälisillä järjestöillä, kuten Lääkäreillä ilman rajoja, on oma keskeinen roolinsa osana tilanteen hallintaa. Pelkkä tukeutuminen muihin kehittämättä omaa toimintakykyä ei kuitenkaan ole kestävää. 

Keskustanuoret näkee, että edellisestä vastaavasta tilanteesta on opittu paljon. Kehityskohteet ja toiminnan kehittämisideat ovat jo tiedossa. Millään Euroopan maalla eikä kenelläkään eurooppalaisella ole varaa vain jäädä tumput suorana odottamaan tilanteen pahenemista, vaan se tulee pistää kuntoon nyt!

Lisätietoja:

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja
hanna.markkanen(a)keskustanuoret.fi
+358 50 384 6820