Koronavirus kertoo perustulon tarpeellisuudesta – Keskustanuorten malli valmis käyttöön otettavaksi

Uutiset torstai 19.03.2020

Vallitseva tilanne koronaviruksen suhteen huolettaa paitsi ihmisten terveyden, myös ihmisten toimeentulon suhteen. Pienyrittäjillä ja irtisanomis- tai lomautusuhan alle joutuneilla työntekijöillä huoli on erityisen kova.

Huoli olisi paljon pienempi useammalla ihmisellä, jos Suomessa olisi käytössä perustulo. Varmuus siitä, että edes tämä vakiosumma tulee joka kuukausi suhdanteista huolimatta.

Jälkiviisastelu ei nyt auta, mutta Keskustanuoret vaatii, että koronakriisistä otetaan opiksi ja epidemian mentyä ohi hallitus ja eduskunta alkavat tosissaan valmistella perustuloa.

Kun parlamentaarinen komitea alkaa selvittää sosiaaliturvan uudistamista, onkin sen otettava huomioon, että koronaviruksen kaltaisia yllätyksiä voi tulla vastaan paitsi yhteiskunnan tasolla kuten nyt, myös normaaliaikoina yksittäisten yritysten arjessa.

Keskustanuorten perustulomalli, eli portaattoman progressiivisen negatiivisen tuloveron mekanismi, on kaikkein luontevin tapa toteuttaa perustulo. Malli purkaa kannustinloukut progression kiristyessä tasaisesti, ja se on helppo toteuttaa negatiivisen tuloveron periaatteiden mukaisesti.

Eli: reaaliaikaisen tulorekisterin myötä on mahdollista tietää kunkin tulot reaaliajassa. Tämän myötä voidaan mekanismilla maksaa tukea, jos kuukausitulot jäävät määrätyn tulorajan alapuolelle. Korkeampia tuloja verotetaan progressiivisesti niin, ettei tuloloukkuja synny missään tilanteessa.

Punamulta- ja kansanrintamahallituksilla on kunniakas historia sosiaaliturvaverkon rakentamisessa. Nyt kun korona on osoittanut, miten äkilliset muutokset voivat heittää yksilöiden ja yritysten taloudet heikolle pohjalle ilman ennakkovaroitusta, on aika ottaa opiksi ja rakentaa toimiva perustulo.

Lisätietoja:

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja
hanna.markkanen(at)keskustanuoret.fi 

puh. +358 50 384 6820