Viisi vinkkiä paremman maailman luomiseen

Blogit maanantai 20.04.2020

Maailma on parantunut viimeisten vuosien aikana todella paljon. Köyhyydestä on nostettu miljoonia ihmisiä, ihmisillä on paremmat mahdollisuudet kouluttautua ja yhdenvertaisuudessakin on otettu askeleita eteenpäin.

Koronakriisi on viimeisin koetinkivi, jolla testataan kansainvälistä yhteistyötä ja demokratiaa. Joissakin maissa asiat ovat sujuneet hyvin ja joissakin taas ei. Kriisin aikana ja uudelleen rakentamisen aikana on kuitenkin hyvä pitää mielessä muutama asia. Seuraavaksi esittelen viisi vinkkiä, jolla luodaan parempaa maailmaa:

1. Älä riko ihmisoikeuksia

Pandemia tai mikään muukaan ei ole mikään syy ottaa askeleita kohti diktatuuria ja ruveta vainoamaan tiettyjä ihmisryhmiä heidän ominaisuuksiensa takia. Kun ihmisillä on yhdenvertaiset oikeudet ja velvollisuudet maailma on eheämpi ja toimii paremmin. Tämä etenkin muistutuksena seuraaville valtioille: Kiina, Unkari, Puola, Brasilia, Venäjä ja Yhdysvallat.

2. Ota ilmastonmuutos ja ekologisuus huomioon

Etenkin yhteiskuntien jälleenrakentamisen aikana ilmastonmuutos ja yhteiskuntien ekologisuus täytyy ottaa huomioon. Maapallo ei ole ihmisiä varten vaan ihmiset maapalloa varten, ja tämä meidän tulisi aina muistaa.

3. Talous ei ole ainoa mittari, jolla kasvua voi mitata

Talous on tärkeä mittari, jolla mitataan kuntien, valtioiden ja maanosien tuottavuutta ja kasvua, mutta se ei ole ainoa. Ihmisten onnellisuutta pitää pystyä mittamaan paremmin ja hyödyntämään sitä dataa päätöksien teossa. Sananvapaus, demokratian taso ja yhteiskunnan hiilen kulutus ovat myös yhtä tärkeitä mittareita.

4. Tue työtä ja yrittäjyyttä

Työn ja yrittäjyyden avulla ihmiset pääsevät nostamaan itsensä köyhyydestä pois ja pääsevät toteuttamaan unelmiaan. Jokaisella tässä maailmassa tulee olla oikeus ansaita oma elantonsa ja riittävä elintaso työn kautta. Työn ja yrittäjyyden tukemisessa on hyvä muistaa kohdat 1-3 vinkkilistalta.

5. Rakenna kestäviä instituutioita ja kansainvälistä verkostoa

Kestävät instituutiot ovat tärkeä osa yhteiskuntaa. Lain on oltava kaikille sama ja korruptiolle on oltava nollatoleranssi. Tämä pätee myös kansainväliseen yhteistyöhön ja kansainvälisiin instituutioihin. Ilman kansainvälistä yhteistyötä, mikään valtio tai toimija ei voi menestyä.

Näiden vinkkien avulla pystyt luomaan kestävän ja toimivan valtion. Kun katsoo maailman tilaa, se on vaikeampaa kuin miltä se näyttää. Mutta se voi olla myös helppoa, sillä tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

Joonas Soukkio
Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri