Uskalla sukeltaa syvään päähän

Blogit maanantai 18.05.2020

Poikkeusolot, joita olemme eläneet tämän kevään, pakotti yrityksiä toimiaan toisin, työntekijöitä muuttamaan toimintatapojaan, yhteisöjä ja sukulaisia kokoontumaan yhteen sähköisesti. Ennen kaikkea käyttämään luovasti teknologiaa, ottamaan kiinni virtuaalisen kehityksen ohjaksista ja päihittämään eteen tulleet haasteet.

Kehittyä voi myös ilman poikkeusolojakin. Luovuus edesauttaa paljon, mutta joskus on tehtävä tietoinen päätös laittaa itsensä likoon ja astua kohti sellaista, mistä itsellä ei ole vielä mitään käsitystä.

Oppimista tapahtuu parhaiten silloin, kun uskaltaa hypätä pois omalta mukavuusalueeltaan. Sukeltaa suoraan syvään päähän ja luottaa siihen, että kyllä tämä tästä. Oman asiansa vankka osaaminen on upea asia, joskus kannattaa vain uskaltaa tehdä asioita toisin.

Toisille jotkin asiat voivat tulla luonnostaan, kun taas toisille niiden samojen asioiden oppimiseen voi mennä paljon aikaa. Itseensä uskominen ja rohkeus kuitenkin auttavat pääsemään pitkälle, kurkottelemaan haaveita ja unelmia kohti. On kiehtovaa tavata ihmisiä, jotka uskaltavat tehdä uusia asioita. Jos he eivät jotain osaa, niin silloin opetellaan. Olipa sitten kyse nikkaroinnista, urheilusta tai vaikkapa politiikan tekemisestä. On inspiroivaa seurata sellaisen henkilön tekemisiä, joka tarttuu toimeen pelottomasti ja antaa vaan mennä, täysiä.

Tietoisesti itsensä laittaminen sellaisiin tilanteisiin, jotka tuntuvat vähän hankalilta, ehkä jopa epämiellyttäviltä, avaa aivan uudenlaisia ovia. Oli sitten kyse esiintymisestä, puhumisesta, uudesta työstä tai esimerkiksi harrastuksesta, niin samalla oppii myös tuntemaan itseään vielä enemmän.

Kehittyäkseen paremmaksi on uskallettava ottaa askel tuntemattomaan. Siinäkin vaiheessa, jos mikä tahansa tekeminen alkaa tuntua turruttavalta, kannattaa lisätä jotain uutta päämäärätietoisesti. Samalla se vie kohti uudenlaisia ulottuvuuksia oman itsensä kehittämisen lisäksi. Uskalla laittaa itsesi ehdolle sinulle uuteen luottamustoimeen, vaaleihin, oppilaskuntaan, työtehtävään, ihan mihin tahansa. Uskalla näyttää ennen kaikkea itsellesi, mihin kaikkeen pystyt.

Virve Salo
Keskustanuorten liittohallituksen varajäsen