Britannia kyllästyi sanahelinään Hongkong-keskustelussa

Blogit keskiviikko 01.07.2020
August Halonen

Britannia on ilmoittanut tarjoavansa hongkongilaisille mahdollisuuden muuttaa Britanniaan. Siirtolaislakeja ollaan muuttamassa siten, että 2,9 miljoonaa British National Overseas -erityisstatuksen omistavaa hongkongilaista pääsevät helpommin maahan. Hongkongin väkiluku on noin 7,5 miljoonaa, joten määrä on huomattava.

Erityisstatuksen omistavat voisivat työskennellä tai opiskella Britanniassa viisi vuotta, minkä jälkeen heillä olisi oikeus hakea pysyvää oleskelulupaa. Aikanaan he voisivat hakea Britannian kansalaisuutta.

Aikaisemmin Britannia on ilmoittanut pisteyttävänsä työperäiset maahanmuuttajat ensi vuodesta lähtien. Sen talous on sairastunut koronavirukseen, mutta myös EU-ero kummittelee taustalla. Hongkong on tunnettu yhtenä maailman tärkeimmistä kansainvälisen talouden keskuksista. Sopii siis kysyä, näkeekö Britannia hongkongilaiset maahanmuuttajat potentiaalisena talousveturina?

On liian aikaista todeta kuinka suuren muuttoliikkeen Britannian siirto saa aikaiseksi. Sanottakoon kuitenkin, että massamuutto Hongkongista heikentäisi alueen potentiaalia kansainvälisen talouden keskuksena.

Massamuutto siis tuskin olisi Kiinankaan toiveena.

Nähtäväksi jää koventaako Kiina pakkokeinojaan entisestään vai päättääkö se keventää toimiaan alueella. Kenties jopa sen omien tavoitteiden saavuttamiseksi olisi kannattavampaa, jos se luopuisi pakottamisen strategiasta ja antaisi hongkongilaisten pitää länsimaisia normeja muistuttavan oikeuskäytäntönsä.

Toistaiseksi Kiina on edennyt pakottamisen strategiassaan kuitenkin pelottavan määrätietoisesti. Aivan kuin se yrittäisi todistaa maailmalle, että se voi muiden suurvaltojen tavoin ottaa mitä haluaa. Kuinka pitkälle se on valmis etenemään hongkongilaisten kurittamisessa?

Odottaessamme suunnan muutosta, Britannian siirto on esimerkki muille Euroopan maille siitä, kuinka tilanteeseen voidaan puuttua muutenkin kuin pelkän sanahelinän keinoin.

August Halonen
Keskustanuorten kv-sihteeri