Keskustanuorten valtuuskunta: Kohti monipaikkaista elämää!

Uutiset tiistai 07.07.2020

Koronakriisi on antanut vauhtia yhteiskunnan digiloikalle. Monen elämä on muuttunut hyvässä ja pahassa, mutta ennen kaikkea korona-ajasta on otettava opiksi.

Yksi vahva oppi on, että monipaikkainen elämä on täysin mahdollista. Etätöihin siirtyminen on osoittanut monen työn hoituvan etäpisteellä aivan yhtä hyvin kuin työpaikallakin.

Keskustanuorten valtuuskunta vaatii, että monipaikkaisuudesta tehdään aito mahdollisuus. Keskustanuorten tahto on, että jokaisella on vapaus asua siellä, missä haluaa. 2020-luvulla ja tulevaisuudessa tämä asumisen vapaus voi tarkoittaa vapautta elää monen eri paikkakunnan alueella. Työ tai opinnot voivat olla yhdellä paikkakunnalla, perhe, parisuhde ja suku tai muut sosiaaliset suhteet toisella. Työ joustaa ja antaa laajat mahdollisuudet työskennellä miltä tahansa kotiseudulta käsin.

Oma valinta siitä, missä haluaa asua, on valtava hyvinvointitekijä. Sosiaalinen tai ympäristöön liittyvä ihmisen hyvinvointia lisäävä asuinpaikan valinta on oltava aito mahdollisuus. Samoin asumisen tai työmatkustamisen hinta voi olla monelle tärkeä syy asua muualla kuin työ- tai vaikkapa opiskelupaikkakunnalla etämahdollisuuksien niin salliessa. Verohelpotuksin on voitava tukea etätyön tekemistä.

Koronakriisi on myös opettanut, miten riippuvaisia lähellä tuotetusta olemme jokaisella tasolla. Oli sitten kyse Suomen omasta rokote- tai maskituotannosta tai ruokahuollosta, ovat lyhyet tuotantoketjut huoltovarmuuden edellytys. Keskitetyssä yhteiskunnassa tämä ei toimi, ja Keskustan onkin taattava, että koko suomalaisen kansalaisyhteiskunnan, yritysten ja hallinnon elimet kutsutaan mukaan tekemään monipaikkaisuudesta aidosti mahdollista. Monipaikkaisuus on sekä yksilön että yhteiskunnan etu. Nyt tarvitaan politiikkatoimia tämän mahdollistamiseksi.