Pride-viikon teemat vaativat puolustamista

Blogit lauantai 12.09.2020

Tällä viikolla olemme viettäneet Pride-viikkoa. Pride on maailmanlaajuinen liike, jonka tarkoituksena on muistuttaa yhdenvertaisista oikeuksista, jotka kuuluvat meille kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Englannin kielen sana pride tarkoittaa ylpeyttä ja Pride-viikon kantava teema onkin, että jokainen voi kantaa ylpeänä omaa erilaisuuttaan.

Itse koen asian niin, että pride on vastavoima häpeälle ja piilottelulle. Kun kuljen poikaystäväni kanssa käsi kädessä kaupungilla, minun ei tarvitse piilotella asiaa. Tykkään siitä, että toinen on lähellä, silittää välissä olkapäätä tai antaa kevyen pusun poskelle. Siitä tulee tärkeä ja turvallinen olo.

Pride-viikolla mielessäni ovat olleet he, jotka eivät voi kävellä käsi kädessä niin, että kokisivat olonsa turvalliseksi. Oletko koskaan pohtinut, miltä tuntuu, kun tärkeä ja turvallinen muuttuukin häpeäksi, peloksi tai piilotteluksi? Sitä, kun turvallista onkin pysyä kaukana ihmisestä, jota rakastaa.

Jossain päin maailmaa homoseksuaalisuus on edelleen rikos ja siitä voi saada jopa kuolemantuomion. Suomessa asiat ovat paremmin, mutta meillä on edelleen tehtävää syrjinnän kitkemisessä.

Seksuaalisen suuntautumisen lisäksi myös sukupuoli ja sen moninaisuus on ollut etenkin viime aikoina puhutteleva teema. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että lainsäädäntöön säädetään itsemääräämisoikeutta kunnioittava laki sukupuolen vahvistamisesta. Tämän lisäksi vaati­mus lisääntymiskyvyttömyydestä poistetaan.

Nämä linjaukset ovat ehdottomasti askeleita oikeaan suuntaan. Keskustanuorten mielestä translaista pitää poistaa ehdoton 18-vuoden ikäraja, jotta translasten ja -nuorten edun yksilöllinen huomiointi on mahdollista. Pidämme tärkeänä, että juridisen sukupuolen vahvistaminen onnistuisi myös alle 18-vuotiailta. Ihmisoikeudet eivät katso ikärajaa.

On syytä huomata, että mahdollisuus vaihtaa juridista sukupuolta ei tarkoita peruuttamattomien hoitojen sallimista alaikäisille. Nuoren tunnistaminen virallisesti hänen sukupuolikokemustaan vastaavalla henkilötunnuksella ja nimellä on keino tukea nuoren itseymmärrystä. Kun juridinen sukupuoli on mahdollisimman varhain oikein järjestelmissä, lisääntyvät myös transihmisten hyvinvointi ja voimavarat.

Sukupuoli-identiteetillä on äärettömän iso merkitys. Vaikka asia ei koske Sinua tai lähipiiriäsi, niin jollekin asia saattaa tuntua suuremmalta kuin mikään muu. Elämme maailmassa, jossa suuri osa asioista on sukupuolitettua vessassa käynnistä alkaen. Miten suhtautuisit omaan lapseesi, joka kokee sukupuoliristiriitaa ja miettii, mihin vessaan on sopivaa mennä?

Seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla on suurempi riski joutua syrjityiksi verrattuna muihin nuoriin. Syrjintään ja kiusaamiseen on puututtava ja sitä on ehkäistävä kaikkialla missä lapset ja nuoret elävät ja toimivat.

Toiveeni tulevaan onkin, että translain kokonaisuudistuksessa tarkastelemme uudelleen sukupuolen juridista tunnistamista alle 18-vuotiaiden kohdalla. Ja ehkä vielä jonain päivänä meidän ei tarvitse miettiä kuka suvaitsee ja ketäkin, vaan olemme kaikki yhdenvertaisesti ihan vaan ihmisiä toisillemme. Silloin seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli, etninen tausta tai uskonto ei ole määrittävä tekijä.