Kylmää kyytiä tulipalojen sytyttelylle – demokraattinen Venäjä kukoistamaan uudella Marshall-avulla

Blogit tiistai 15.09.2020

Viime aikoina median etusivut ovat täyttyneet otsikoista, joissa kerrotaan toinen toistaan karmaisevampia tarinoita Valko-Venäjän mielenosoittajien kohtaloista. Näiden mielenosoittajien vastustajien rivit ovat olleet toistaiseksi kapeita, sillä suurin osa heistä on lähinnä ollut Lukašenkan palkkalistoilla.

Monet ovat kuitenkin kovasti spekuloineet sitä, missä vaiheessa Venäjä liittyy presidentti Lukašenkan uhkaavasti tyhjeneviin riveihin. Se, että tällaisesta suvereenin valtion demokraattiseen koskemattomuuteen liittyvästä asiasta edes puhutaan, kertoo siitä, ettei Venäjä ole samasta puusta veistetty kuin Länsi-Eurooppa.

On väärä tapa ajatella, että Venäjä olisi kuin ymmärtämätön koiranpentu, jonka voisi ikään kuin vain kasvattaa sellaiseksi, että se osaa käyttäytyä länsimaiden hyväksi katsomalla tavalla. Kaiken takana oleva syy on se, ettei Venäjä ole demokratia, eikä sen nykyisellä hallinnolla näin ollen ole kunnioitusta länsimaisia demokraattisia arvoja kohtaan.

Jotkut Venäjästä keskustelevat kansainväliset vaikuttajat ovat sitä mieltä, että paras ratkaisu Venäjän demokratisointiin on sen hallinnon syyllistäminen sekä sen talouden rakenteiden horjuttaminen. Olen tästä asiasta täysin eri mieltä. Toisten sormella osoittelun sijaan meidän eurooppalaisten on yhdessä aloitettava työ sen puolesta, että sillä tavallisella venäläisellä ihmisellä olisi enemmän asioita, joista unelmoida.

Venäjän keskiluokan vahvistaminen, vaurastuttaminen ja kasvattaminen on ratkaisu muutokseen kohti parempaa. 1940- ja 50-luvuilla Yhdysvallat luotsasi Euroopan suuntaa kohti demokratiaa myöntämällä maanosallemme Marshall-apua sen uudelleenrakennusta varten. Nyt on meidän, eurooppalaisten, aikamme astua esiin, ottaa vastuu ja astua Yhdysvaltain saappaisiin asettamalla ensiaskeleet omalle Marshall-ohjelmallemme. Kun yläluokka on yhtä kuin hallinto, on vahva keskiluokka sen ainoa jäljellä oleva haastaja. Vain riittävän vahvalla keskiluokalla on sekä tarvittava motivaatio että resurssit uuden demokraattisen hallinnon rakentamiseen.

Maria Pulkka
Keskustanuorten kansainvälisen jaoston jäsen