Miten Suomen vaikuttavin nuorisojärjestö tavoittaa nuoret?

Uutiset perjantai 09.10.2020

Olen pohtinut viime aikoina paljon sitä, miten tavoittaisimme nuoret. Miten saisimme heidät kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista ja ehkäpä jopa liittymään meidän huippuporukkaan, keskustanuoriin? Kuinka saisimme näytettyä ja välitettyä ulospäin sen tunnesiteen ja yhteiset arvot, jotka meitä kaikkia keskustanuoria yhdistävät?

Meissä keskustanuorissa olennaista on se, että meillä ei muovata jäseniä samaan muottiin. Ominaispiirteemme on, että meillä on mukana toiminnassa erilaisia ihmisiä ja mielipiteitä, joten porukkaamme kyllä mahtuu vielä! Tahdon, että pystymme tavoittamaan nämä potentiaaliset nuoret, jotka mahdollisesti voisivat olla osa meidän porukkaamme. Nuoret, jotka mahdollisesti jakavat kanssamme samat perusarvot sekä tunnesiteen, jotka meitäkin yhdistävät. Aiheen pohdinta on myös tuottanut tulosta ja haluankin esitellä teille muutamia oivalluksia sekä ratkaisuja. Esittelen seuraavaksi teille kolme uudistuksen kohdetta, jotka ovat mielestäni tärkeimmät toteuttaa järjestössämme.

Viestinnän uudistaminen on aihe, joka nousee keskusteluun vuosittain, mutta konkreettiset teot jäävät kuitenkin lopulta vähäisiksi. Viestintään kaivataan selkeää muutosta ja uudistusta. Nyt on aika viimeinkin toteuttaa tämä uudistus ja ottaa harppaus taka-alalta suoraan viestinnän edelläkävijöiksi. Meidän täytyy olla aktiivisena toimijana ja viestijänä siellä missä potentiaaliset uudet jäsenemmekin ovat. Keskustanuorten tulee löytää oikeat kanavat nuorten tavoittamiseen sekä luoda niihin ajankohtaista ja mielenkiintoista sisältöä.

Yksi tärkeimmistä viestinnän elementeistä on viestin ymmärrettävyys. Jokaisen nuoren pitäisi pystyä oikeasti ymmärtämään ja sisäistämäänkin, että mistä oikein puhumme ja mitä ajamme. Olemme monissa asioissa edelläkävijöitä. Miksi emme voisi olla sitä myös viestinnän saralla?

Myös tapahtumia tulisi kehittää sekä ideoida jatkuvasti. Tapahtumia tulee jatkossakin järjestää monipuolisin tavoin etänä ja livenä, nykyinen maailmantilanne huomioon ottaen. Myös matalan kynnyksen tapahtumia tulisi ehdottomasti lisätä, jotta toiminnastamme kiinnostuisi yhä useampi nuori. Tapahtumia, joissa politiikka ja vaikuttaminen olisikin täysin taka-alalla ja rento yhdessäolo sekä hauskanpito etusijalla. Tällaiset matalan kynnyksen tapahtumat ovat ainakin oman kokemukseni mukaan suosituimpia järjestämiämme tapahtumia. Koen, että näistä rennommista ja vapaamuotoisemmista tapahtumista pystyisimme myös helposti poimimaan potentiaaliset uudet jäsenet mukaan muuhunkin toimintaamme.

Myös tapahtumien markkinointi kaipaa uudistusta. Liiton tulisi markkinoida entistä enemmän myös piirien sekä osastojen järjestämiä tapahtumia. Kiinnostuneet nuoret eivät välttämättä muuten näihin tapahtumiin yhtä tehokkaasti löydä. Siksi tulisikin lisätä kattavasti kaikki piirien ja osastojenkin järjestämät tapahtumat Keskustanuorten tapahtumakalenteriin, ja markkinoida sitä entistä tehokkaammin. Tämän lisäksi liiton tulisi kuukausittain tehdä somepäivitys, josta löytyy tiivistettynä kuun tärkeimmät tapahtumat ympäri Suomen.

Kaipaamme myös kovasti lisää itsevarmuutta olla keskustanuoria ja keskustalaisia. Ihminen haluaa tutkimuksienkin mukaan kuulua ainakin alitajuisesti menestyvään sekä arvostettuun porukkaan. Ihmiset haluavat äänestää voittajaehdokasta tai voittajapuoluetta.

Jos emme uskalla olla itse avoimesti ylpeitä ollessamme keskustanuoria ja keskustalaisia, miksi kukaan haluaisi liittyä meidän porukkaamme tai äänestää meitä? Meillä on oikeus olla ylpeitä Suomen vaikuttavimmasta nuorisojärjestöstämme. Meistä jokainen on käyntikortti keskustanuoriin. Itsevarmuuden palauttamiseen tarvitaan meitä kaikkia, joten olethan myös Sinä jatkossa avoimesti ja ylpeästi keskustanuori!

Järjestömme uudistaminen ja kehittäminen vaativat rohkeutta, yhteistyötä sekä jatkuvaa oppimista. Näitä ominaisuuksia vaaditaan nyt meiltä ihan jokaiselta. Yllä mainitut uudistukset ovat lopulta kohtuullisen helppoja toteuttaa ja nämä uudistukset pitääkin tehdä mahdollisimman nopealla aikataululla. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Mikko Vuolle
liittohallitusehdokas