Luottamus – kaiken perusta

Blogit maanantai 12.10.2020

Suomalainen yhteiskunta on menestystarina. Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, miten yhteiskunnastamme on tullut näin hyvinvoiva maailman mittakaavassa. 

Olen itse saanut etuoikeuden elää melko kansainvälisen lapsuuden ja nuoruuden. Olen lyhyen elämäni aikana asunut neljällä eri mantereella. Jokainen uusi paikka on avartanut näkemystäni maailmasta. Olen huomannut, että ennen kaikkea yksi asia on tehnyt suomalaisesta yhteiskunnasta niin ainutlaatuisen: luottamus. 

Asuin osan lapsuudestani Yhdysvalloissa, isäni kotimaassa. USA on monella tapaa länsimaisen demokratian uranuurtaja ja vapaan maailman johtava valtio. Tästä huolimatta maan yhteiskunta on huolestuttavan epävakaa. Eri ryhmien välinen vastakkainasettelu kasvaa päivä päivältä. Kansalaisten luottamus poliitikkoihin horjuu, kun valtion velka kasvaa ja peruspalvelujen laatu heikkenee.

Vastakkainasettelu ei ole hyväksi kenellekään. Yhteiskunnan jakolinjojen lisääntyminen ja ääripäiden riitely on kansainvälinen ilmiö, joka on usein saanut alkunsa kansalaisten oikeutetuista huolista. Sama ilmiö on näkynyt viime vuosina niin Ranskassa, Yhdysvalloissa kuin Isossa-Britanniassa: luottamuksen horjuessa päättäjiin ratkaisuja etsitään populisteilta ja ääriryhmiltä.

Asuin noin kaksi vuotta Keski-Aasian Kirgiisiassa, entisessä neuvostotasavallassa. Huomioni kiinnittyi siellä erityisesti alueelliseen eriarvoistumiseen. Pääkaupungin ja ympäröivän maaseudun ero oli päivänselvä: heti kaupungista poistuessa teiden laatu heikkeni ja talot alkoivat näyttää yhä ränsistyneemmiltä. Tällainen kehitys on omiaan luomaan kahtiajakoa ja vastakkainasettelua.

Tammikuussa 2012 perheeni muutti Pohjois-Afrikan Maliin, kun isäni aloitti siellä diplomaatin työt. Ei kulunut kuin kaksi viikkoa, kun jouduimme jo palaamaan Suomeen maassa puhjenneiden levottomuuksien takia. Malin pohjoisosissa oli tapahtunut vallankaappaus, josta alkoi vuosia kestänyt konflikti. 

Emme ehkä ymmärrä, miten etuoikeutettuja olemme saadessamme elää maassa, jossa ei ole jatkuvaa levottomuuden ja epävakauden pelkoa. Suomalaiset saavat nauttia sujuvasta hallinnosta ja toimivasta demokratiasta. Suomessa voimme luottaa poliisiin. 

Suomalainen luontosuhde on mielestäni tärkeä vakauden tuoja yhteiskunnassamme. Siinä missä miljoonat ihmiset ympäri maailman joutuvat elämään ilmansaasteiden keskellä, meillä on mahdollisuus edistää terveyttämme puhtaassa luonnossa. Luonto toimii hienona alustana yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden edistämiselle. Maamme kestävä metsänhoito takaa sen, että myös tulevat sukupolvet saavat nauttia luonnosta. Suomessa voimme luottaa siihen, että ruokamme tuotetaan eettisesti ja kestävästi.

Keskustalla on ollut suuri rooli kansakuntamme luottamuksen rakentamisessa. Maalaisliitto-Keskusta on ollut uranuurtaja niin tasavallan julistamisessa, sisällissodan haavojen parantamisessa kuin peruskoulun luomisessa. Kansanliikkeemme on ollut rakentamassa sopua eri osapuolten välille ja luomassa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä. Meidän keskustanuorten tehtävä on huolehtia, että kansanliikkeemme toimii jatkossakin luottamuksen vaalijana.

Ylisukupolvisuus kuuluu nuorkeskustalaisuuden ytimeen. Politiikan tärkein lähtökohta on mielestäni se, että pyrimme rakentamaan parempaa yhteiskuntaa lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Meidän on taisteltava herkeämättä sen luottamuksen puolesta, joka tekee suomalaisesta yhteiskunnasta niin ainutlaatuisen. 

Samuel Demarco
liittohallitusehdokas