Hei nuori! Sinulla on oikeus olla vihainen

Blogit torstai 15.10.2020
Aapeli Rytkönen

Ilmasto lämpenee, talousnäkymät heikkenevät sekä valtion velka vain jatkaa kasvamistaan. Autoritarismi ja populismi nostavat päätään sekä demokratian pilareita keikutetaan ympäri maailmaa. Työmarkkinat ovat murroksessa ja rakenteita täytyisi uudistaa.

Tällaiseen maailmaan me nuoret olemme astumassa, maailmaan jota piinaa epävarmuus. Minua sekä varmasti montaa muuta kanssanuorta vaivaa suuri huoli maailmamme tilanteesta ja siitä, millaiseen yhteiskuntaan olemme astumassa mukaan.

Näin nuorena on hyvin vaikeaa ilmaista mielipidettään maailmanmenosta ilman, että saat osaksesi alentavaa pilkkaa ja ivaa siitä, kuinka “sinun tarvitsisi vielä hankkia kokemusta” ja “nuorena on hyvä olla idealisti”. Hyvänä esimerkkinä tästä pidän viimeaikaista ilmastokeskustelua, jossa nuorten mielipiteet sivuutetaan ivallisella naureskelulla, rakentavan dialogin sijaan.  Kun ilmaiset kantasi esimerkiksi päästöpolitiikasta, saatat saada vastauksen: “Meneppäs poika istuttamaan metsää” tai oma suosikkini” no entäs tuo sinun älypuhelimesi, mahtaako olla kuinka ekologinen?”. Tähän sortuu valitettavasti jopa useita oman puolueeni poliitikkoja. Keskusta on perinteisesti ollut sovittelija ja sillanrakentaja. Usein juhlapuheissamme puhumme siitä, kuinka ylpeitä olemme tavastamme keskustella kaikkien osapuolien kanssa samalla tasolla, ei alentuvasti naureskellen. Tupailloissamme on sana vapaa ja kokouksissamme debatti avointa.

Ystävät, meidän tehtävämme on taata nuorille foorumi ilmaista mielipiteensä, argumentoida ja käydä heidän kanssaan avointa sekä rehtiä keskustelua.

Nuorten huoli yhteisen planeettamme tulevaisuudesta ei ole naureskelun asia, ja toivonkin nuorten myös tämän osoittavan tulevaisuuden vaaliuurnilla.

Aapeli Rytkönen

liittohallitusehdokas