Kylmää kyytiä demokratian vastustajille

Blogit perjantai 16.10.2020
Maria Pulkka

USA:n vaalit lähestyvät 3.marraskuuta järjestettävissä vaaleissa ja jännitteet tiivistyvät, jatkaako Trump vielä seuraavat neljä vuotta vallassa. Tämä on tärkeä kysymys myös Euroopan tulevaisuuden kannalta. Eurooppa on vuosikymmeniä pystynyt nojautumaan Yhdysvaltojen tukeen ja turvaan. Trumpin valtaannousu kuitenkin nosti esiin Euroopan heikkouden ja haurauden, kun Yhdysvallat teki ulkopoliittisen täyskäännöksen. Yhdysvallat irtaantuivat kansainvälisistä sopimuksista ja turvautua protektionismiin, joka tuntuu olevan globaalin talouden uusi trendi. Moni uskoo protektionismin voimaan, onhan myös Kiina hyvin pitkälti saavuttanut valtapoliittisen asemansa kyseenalaisin keinoin.

Eurooppa on joutunut strategisesti miettimään markkinatalouden puolustajana omaa strategiaansa maailmanpolitiikassa, kun maailmassa muut valtiot tarttuvat valta-aseiden koviin miekkoihin. Eurooppa tarvitsee kipeästi uusia yhteistyökumppaneita vahvistaakseen geopoliittista asemaansa. Euroopan on siis tärkeä löytää vahvoja samanmielisiä liittolaisia ja lopettaa tuudittautumasta siihen uskoon, että Yhdysvallat palaisi liittolaisiksemme. Euroopan täytyy kääntää katse Tyynenmeren suuntaan, jossa löytyy paljon samanmielisiä maita ja mahdollisia kumppaneita, joiden kanssa yhteistyötä voitaisiin syventää entisestään. Samanmielisiä maita on ovat mm. Japani sekä Uusi-Seelanti.

Yhdessä me saamme paljon enemmän vaikuttavuutta maailmanpolitiikassa. Me eurooppalaiset olemme aidosti demokratian ja vapaan markkinatalouden kannattajia. Todistetaan aidosti sen toimivuus maailmanpolitiikassa ja tehdään yhteistyötä idässä. Abe Shinzo on kiteyttänyt ulkopolitiikan ytimen: ”Mielestäni kaikkien politiikassa mukana olevien vastuu on ajatella, mitä Japani voi tehdä parantaakseen enemmän paitsi Japanin, myös koko maailman rauhan ja vakauden eteen.”

Maria Pulkka
ehdolla kansainvälisten asioiden sihteeriksi