Keskustanuoret: Asunnottomuus ei kuulu hyvinvointiyhteiskuntaan – asumisneuvonnasta tehtävä lakisääteistä!

Kannanotot lauantai 17.10.2020
Hanna Markkanen
Ongelmat on tunnistettava hyvissä ajoin, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen huomauttaa.

Asunnottomuus on ongelma, jota ei hyvinvointiyhteiskunnassa pitäisi olla. Kuitenkin Aran mukaan vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 850 asunnotonta nuorta.

”Yleensä taustalla on ongelmien kasaantuminen. Liian helposti yhden ongelman myötä tulee myös toinen. Keskustanuoret vaatii, että asunnottomuutta lähdetään ratkaisemaan kokonaisvaltaisin keinoin esimerkiksi nuorten Ohjaamoiden ja asumisneuvonnan kautta”, puheenjohtaja Hanna Markkanen sanoo.

Asunnottomuuden taustalla voi olla esimerkiksi mielenterveyden ongelmia, päihdeongelmia, syrjäytymistä, toimeentulo- tai muita sosiaalisia ongelmia. Siksi asioita on katsottava kokonaisuuksina.

Keskustanuoret vaatii asumisneuvonnan kirjaamista lakiin. Luontevia paikkoja olisivat kuntalaki tai maakuntauudistuksen myötä uusi maakuntalaki. Asumisneuvonnan on oltava saavutettavaa kaikkialla ja tälle on tarjottava riittävät resurssit. Lakiin kirjaaminen myös selkeyttäisi sitä, mistä asumisneuvontaa saa, ja mikä on vastuullinen taho.

Tänään 17. lokakuuta vietetään asunnottomien yötä. Teemana on asumis- ja velkaneuvonta. Nämä palvelut ovat todistetusti tehokkaita asunnottomuuden torjunnassa, ja nuorten osalta esimerkiksi Ohjaamot voisivat ottaa näistä vetovastuuta.

”Panostukset on saatava yhä vahvemmin ennaltaehkäisyyn. Ongelmat on tunnistettava hyvissä ajoin, jotta apu osataan mitoittaa tarvitsijansa mukaan ennen kuin mitään pahempaa tapahtuu. Vuokranmaksuvaikeudet ovat monelle jokakuinen huoli, ja esimerkiksi kunnallista asuntotuotantoa vahvistamalla voidaan varmistaa edullisten asuntojen riittävyys”, Markkanen katsoo.