Huomenna on normipäivä

Blogit sunnuntai 18.10.2020

Kevään korvalla käsiin räjähtänyt koronakriisi osoitti meille uuden normaalin, joka yhtäältä oli jotain, mitä kukaan ei olisi voinut aavistaa mutta toisaalta myös vauhditti muutoksia joita oltiin jo pitempään ennustettu tapahtuvaksi.

Maskit ja käsidesi ilmestyivät osaksi arkea. Ajoittain vessapaperihyllyllä kävi kuhina josta olisi voinut luulla että Suomesta on metsät loppumassa. Suurin näkyvä muutos oli kuitenkin ehdottomasti sosiaalinen etäisyys ja etätyöt. Etätöistä monella oli entuudestaan jo kokemusta mutta tuskin voitiin puhua etätyöstä “normipäivänä”.

Olemme tuskailleet viimeisen puoli vuotta Teamsien ja Zoomien kanssa. Hassut taustakuvat ja mikrofoniongelmat ovat tulleet useille meistä yhteisiksi kokemuksiksi ja vitsailun aiheiksi.

Etätyö. Toisista raivostuttavaa tuherrusta ja näennäistyötä, toisista uusi, tehokas tapa keskittyä rauhassa työssä itse työhön. Näkökannasta riippumatta tilanne on mikä on joten aivan hyvin voimme keskittyä hyödyntämään tilanteen positiiviset mahdollisuudet.

Yhä useammassa työtehtävässä etätyö tarjoaa mahdollisuuden tehdä työtä muuallakin kuin kehä kolmosen sisällä. Kaikilla ei tätä mahdollisuutta ole, mutta tulevaisuudessa yhä useammalla on. Useat meistä haluavat herätä aamulla maisemasta, johon ovat syntyneet ja kasvaneet, käydä lähikaupassa jossa kotoista murretta puhuvat tutut kasvot tiskin takana tervehtivät, olla istumatta ruuhkissa ja nauttia mahdollisuudesta lähteä luontoretkelle (rauhalliseen) lähimetsään vaikka suoraan töistä.

Mielestäni etätyötä tulisi tukea. Näin saadaan pidettyä maaseutu asuttuna, vältetään turhaa autoilua ja saastuttamista sekä tarjotaan ihmisille arvokkaampi, rikkaampi elämä. Mahdollsuus työskennellä toimivien etäyhteyksien päässä vaikka Simojoen rannalla omakotitalossa on todellinen vetovoimatekijä myös ulkomaalaiselle huippuosaajalle. Tällaisesta taianomaisesta rauhasta ja turvallisuudesta ja puhtaasta luonnosta voi Yhdysvaltain länsirannikon hektisessä sykkeessä tai Pekingin ruuhkissa vain haaveilla.

Uskon, että korkean koulutuksen, toimivan ja ilmaisen peruskoulun ja terveydenhuollon lisäksi tämä oikeasti ratkaiseva asia. Aamulla työhön herääminen kauniiseen ruska-aamuun vaalenevassa pohjoissuomalaisessa pitäjässä, Pielisen rannalla tai Kuusamossa vaaran laella, tehdään siitä mahdollista, tehdään siitä uusi normipäivä.

Joel Taskila
liittohallitusehdokas