Keskustanuorten liittokokous: Kuntavaaleista monipaikkaisuusvaalit

Kannanotot sunnuntai 25.10.2020

Kuntavaalien tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Keskustanuoret toivoo kuntavaaleihin laajaa keskustelua siitä, miten kunnat voivat tukea monipaikkaisuutta.

“Monipaikkaisuuden hyvät puolet ovat viimeistään tänä vuonna käyneet selviksi. Koronasta huolimatta etätyömahdollisuudet ovat lisänneet monen hyvinvointia ja tarjonneet mahdollisuuksia rakentaa elämää kunkin omista lähtökohdista”, Keskustanuorten liittokokous näkee.

Keskustanuorten maakuntamallilla järjestetty liittokokous hyväksyi järjestön kuntavaaliteesit, joiden yksi kantava teema on monipaikkaisuus.

“Kunnat voivat tehdä monipaikkaisuuden eteen vaikka ja mitä. Kunnat voivat tarjota tiloja vaikkapa videokoulutuksiin tai etäopiskeluun ja etätöihin. Kursseja voi videoida verkkoon ja kuntalaiskuulemisia voi järjestää etämalleilla”, Keskustanuoret listaa.

Kunnat voivat tehdä itsestään houkuttavampia ottamalla huomioon etätyöläisten erilaiset tarpeet. Yksi edellytys tähän on Annika Saarikonkin kaavailema huippunopeiden verkkoyhteyksien rakentaminen valtion rahalla. Tässä tarvitaan kuntien, maakuntien ja valtion yhteistyötä.

Soten siirtyessä laajemmille hartioille kunnat voivat keskittyä elinvoiman parantamiseen, viihtyisyyteen ja yhteisöllisyyteen.

“Houkutteleva kunta tarjoaa eväät monenlaiselle harrastustoiminnalle, luontopalveluita ja kevyen kynnyksen kokoontumistiloja. Liikenneyhteydet toimivat ja paikat pidetään kunnossa. Erityisen tärkeitä kunnille ovat nuoret, joille jää into palata kotiseudulle opintojen jälkeen tai sen aikana”, Keskustanuorten kuntavaalityöryhmää luotsaava Henna Takatalo korostaa.

Monipaikkaisuus tarkoittaa Keskustanuorille sitä, että elämää voi elää yhtä aikaa vaikkapa opiskelukaupungissa ja lähtökunnassa perheen ja lapsuudenystävien lähellä. Tai sitten työpaikka voi olla esimerkiksi Helsingissä ja perhe, harrastukset sekä etätyöpaikka Suomussalmella. Monipaikkaisuus on uusi normaali, joka ottaa huomioon kaikkien toiveet.