100% kotimaista

Blogit maanantai 16.11.2020

Keskustanuorten mielestä jokaisen kunnan on kannettava vastuuta kotimaisesta ruoantuotannosta. Keskustanuorten tavoite on, että kunnissa käytetään vain kotimaista lihaa ja kalaa sekä mahdollisimman paljon lähiruokaa sesongin mukaan. Turvallisen ruoan merkitys on korostunut erityisesti korona-aikana, jolloin kotimaisen helposti jäljitettävän ruoan arvostus on korostunut. Miksi siis ottaisimme terveysriskejä ja suosisimme esimerkiksi ulkomaalaista lihaa vain hintaa tuijottaen? Kunnilla on tässä asiassa suuri vastuu yhteiskuntamme lapsista, nuorista ja vanhuksista, jotka eivät välttämättä pysty itse vaikuttamaan siihen mitä ruokaa heille tarjotaan.

Oppilaiden tulisi myös itse saada vaikuttaa yhä enemmän ruokalistojen suunnitteluun. Tämä lisää mielenkiintoa kouluruokaa kohtaan sekä tietoisuutta ylipäätään ruoasta. Myös raaka-aineiden hankinta yhdessä oppilaiden kanssa opetusmielessä on nykypäivää! Lähiruoka ja ruoantuotanto pitää tuoda lähelle lasta. Kouluissa on hyödynnettävä lähiluonnonantimia kuten marjoja ja vihanneksia. Lisäksi on mahdollistettava esimerkiksi lähiriistan käyttö kouluruoassa. Myös vanhuksilla on oltava oikeus vaikuttaa ruokalistoihin. Jokainen meistä haluaisi varmasti viettää eläkepäivämme syöden maistuvaa kotimaista ruokaa. Jokainen suomalainen ansaitsee lautaselleen turvallista ruokaa.

Paikallisten viljelijöiden tukeminen kunnan alueella on tärkeä arvo Keskustanuorille ja se luo myös alueelle työtä. Monessa kunnassa tämä on jo arkipäivää, mutta Keskustanuorten tavoite on, että tämä toteutuu jatkossa Suomen jokaisessa kunnassa. Näin edistämme kotimaisen ruoantuotannon toimintaedellytyksiä ja puhtaan kotimaisen ruoan käyttöä.

Henna Takatalo
Keskustanuorten varapuheenjohtaja ja Keskustan kuntavaaliehdokas