Aasian vapaakauppa-alue suuntaa kohti EU:n suurinta kilpailijaa: On aika herätä unionin geopoliittisen aseman vahvistamiseen

Blogit maanantai 16.11.2020
Maria Pulkka

EU:n on ryhdistäydyttävä taisteluun sen puolesta, että siitä tulee maailman vaikuttavin yhteistyöverkosto. Aasia on viime vuosina järisyttänyt demokraattisen markkinatalouden perusedellytyksiä, kun Kiina on luonut itsensä tyhjästä maailman vaikutusvaltaisimmaksi maaksi. Vaikutusvaltaan, joka ei rajoitu ainoastaan kansallisiin rajoihin, vaan elää keskuudessamme myös Euroopassa. Kehityssuunta, johon olemme suuntaamassa, on huolestuttava. On aika tarttua vaikutusvallan valtikkaan ja näyttää maailmalle ulkopolitiikan valtias.

Aasian todellinen valta näytti asemansa maailmassa, historiallisen uutisen johdosta. EU saa rinnalleen todellisen kilpailijan, Aasian ja Tyynenmeren alueen merkittävän vapaakauppasopimuksen. Vapaakauppasopimusta ei pidä vähätellä, sillä se haalii vaikuttavuudeltaan yli 2 miljardia ihmistä ja kolmanneksen maailman bruttokansantuotteesta. Se tekee siitä maailman suurimman vapaakauppasopimuksen, johon kuuluu monia merkittäviä maita, kuten mm. Kiina, Japani, Etelä-Korea, Australia ja Uusi-Seelanti. En pidä mahdottomana ajatuksena, että vapaakaupan lisäksi kehityssuunta tulee olemaan yhä enemmän unionin kaltainen. Liittouma, joka pelaa hieman eri säännöillä.

Ei ole aikaa enää omien varpaiden tuijottamiselle, kun geopolitiikan molemminpuoliset muurit lähenevät Eurooppaa. On aika katsoa poliittisia kehityssuuntia strategisesti ja tulevaisuuteen katsovasti. EU:n geopoliittinen vahvistuminen täytyy laittaa asialistan kärkeen, emmekä voi olla liian riippuvaisia muiden antamasta tuesta. On aika rakentaa EU:ta kohti syvempää yhteistyötä. Yhteistyötä, joka on järkevää vahvan geopoliittisen aseman turvaamiseksi. Unioni tarvitsee järkevää Euroopan integraatiokehitystä.

Maria Pulkka, Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri