Kuntatalous kuntoon

Blogit maanantai 30.11.2020

Kunnissa on tällä hetkellä meneillään vuosittainen talousarvion valmistelu. Työ on useassa kunnassa vielä kesken, mutta ensi vuoden kunnallisveroprosentit on jo päätetty ja Kuntaliitto on tehnyt niiden pohjalta koosteen. Raportti kertoo, kuinka kunnallisveroprosentti jatkaa jo vuosikymmenten trendiä, jossa kuntien keskimääräinen kunnallisveroprosentti kasvaa, ensi vuonna se on jo yli 20 %. Veroprosentti nousee yhteensä 39 kunnassa ja se koskettaa yhteensä 700 000 suomalaista. Pienempien kuntien lisäksi joukossa on myös kaupunkeja, kuten Oulu ja Pori.

Syitä veroprosenttien nostojen takana on yhtä monta kuin näitä kuntia, monenkirjavassa Suomessa. Taustalla on kuitenkin myös syitä, jotka ovat tuttuja ilmiöitä monille kuntapäättäjille, veroprosentista huolimatta. Väestö ikääntyy, huoltosuhde heikkenee, kuntien tehtävät ja menot jatkaa kasvua sekä tietysti koronan mittavat vaikutukset ympäri Suomen. Useissa kunnissa myös rakennusten sisäilmaongelmat riivaavat kuntalaisia ja päättäjiä.

Toivottavasti vihdoin toteutuva sote- ja maakuntauudistus tuo lisää ennustettavuutta kuntien talouteen. Soteuudistuksesta huolimatta kuntien tulevaisuus vaatii muitakin rakenteisiin ja talouteen liittyviä uudistuksia. Keskustanuoret näkevät, että valtionosuuksien tasausjärjestelmän tulee jatkossakin turvata kuntien tasapainoinen kehittäminen, eikä kunnille tule asettaa uusia lisävelvoitteita ilman täysimääräistä korvausta.

Itsenäiset, elinvoimaiset ja taloudellisesti tasapainossa elävät kunnat ovat merkittävä osa Suomen kivijalkaa. Me haluamme pitää tästä kiinni.

Hannes Torppa
Vetelin kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja, Keskustanuorten kuntatyöryhmän jäsen