Keskustanuoret: ei kaivoksia ihan minne tahansa

Kannanotot tiistai 01.12.2020

Keskustanuoret kummeksuu kansanedustaja Hannu Hoskosen kaivoksiin ja luonnonsuojeluun liittyviä puheita. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hoskonen ei tunnu uskovan, että jokin kansallispuiston tai luonnonsuojelualueen kaltainen alue on tärkeä.

Keskustanuoret ei jaa Hoskosen näkemystä luonnonsuojelualueiden turhuudesta.  Luonnonsuojelualueiden perustamista sääntelee luonnonsuojelulaki, ja perustettavien alueiden on täytettävä tiukat kriteerit. Samantyyppinen käytäntö on voimassa myös kansallispuistojen osalta.

“Ei luonnonsuojelualueita ja kansallispuistoja huvikseen perusteta, vaan niille on aina selkeä syy. Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen on erittäin tärkeä ja ajankohtainen aihe. Nykyinen elämämme riippuu monimuotoisesta luonnosta ja sen hyvinvoinnista, ja nämä perustat ovat yhä suurenevassa vaarassa”, jyrähtää puheenjohtaja Hanna Markkanen.

Kansainvälisen luontopaneeli IPBES:n raportti ja Suomen uhanalaisten lajien tilaa arvioiva Punainen kirja kertovat molemmat karua totuutta luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta. Maailmanlaajuisesti maankäytön muutokset ovat yksi suurimmista tekijöistä luonnon köyhtymiselle.

“Emme voi edes kuvitella tällaisessa tilanteessa kaivosten perustamista luonnon monimuotoisuuden kannalta elintärkeille alueille. Kaivannaisteollisuuden tuotteita tarvitaan, mutta jokin raja niiden tuottamisellekin pitää olla. Ja se raja kulkee luonnonsuojelualueen reunalla!” Markkanen kuittaa.

Keskustanuoret asetti lokakuisessa liittokokouksessaan uuden tavoiteohjelman vuodelle 2021. Sen ykkösasiana on ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon hyvinvointi. Luonnon hyvinvointi ei ilmesty itsestään vaan sitä on myös varjeltava niin viljelyn kuin muunkin käytön ohella.